Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Всред репресии срещу вярващите в Египет християнка е избрана за губернатор

Main Pic
Публикувана: 02.09.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2278
Коментари: 0

Манал Микхаил е първата жена, представител на коптското християнство в Египет, избрана за губернатор на провинция. 

През 2015 година тя започва да работи в Министерството на земеделието, като се занимава с изследвания в областта на серумите и ваксините. Малко след това е предложена за позицията на губернатор на Гиза. На този си пост тя е отговорна за координирането на редица дейности, както на национално, така и на международно ниво, и ръководи различни проекти в областта на екологията.

Манал Микхаил, която е на 51 години и има докторска степен от Университета в Александрия в областта на Естествените науки, е завършила първо ветеринарна медицина и има интереси в областта на съвременните микробиологични проучвания. Нейните постижения в тази научна сфера са ѝ спечелили множество награди, в това число наградата на Юнеско.

Микхаил е представител на християните копти, които са малцинство в Египет и често са подлагани на преследвания и атаки от страна на мюсюлманското мнозинство в лицето на различни терористични групи. Често пъти тези атаки включват опожаряване на църкви и убийства на християнски служители и вярващи по време на богослужения или в тяхното ежедневие.

 През почивните дни мюсюлмани са нападнали християни в няколко села в северен Египет, като са ранили трима души. Властите са били предупредени, но са изпратили полиция, едва след като терористите са били избягали.

Християните се надяват Манал Микхаил да работи в защита на коптското малцинство в региона. С цел да избегнат нападения вярващите предпочитат да се събират в домовете си, без да ходят в църковните сгради, защото там рискът да бъдат нападнати и убити е много по-голям.

Властите отказват разрешения за строеж на нови църковни сгради, защото се боят от палежи и нови репресии срещу християните. Вчера нивите на християнина Ибрахим Аяд са били изгорени по обвинение, че иска да превърне къщата си в църква, защото си е позволил да събере децата от селото в дома си и да им чете от Библията.

Източник: Evangelical focus

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg