Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как християните в Индия воюват за човешкото достойнство

Main Pic
Публикувана: 04.09.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1895
Коментари: 0

Християните в Индия са малцинство, което съставлява 8 милиона от населението. 80% от индийците са хиндуисти, което е и доминантната религия, а мюсюлманите също не са малко, те наброяват 14%. Вярата в прераждането, изповядвана от хиндуистите е съпътствана от елементи, които водят до жестоко кастово разделение.

Индия е многообразна не само в религиозен смисъл, тя е и страна на контрастите. Само за изминалата година са се появили 17 нови милиардери, а всеки ден в страната "се раждат" 70 милионери. В същото време стотици милиони хора живеят в абсолютна мизерия и недоимък, който е потресаващ. Жените продължават да търпят страшно неравноправие.

Християните са подложени на преследвания и омраза по много причини. В тази връзка пастир Джоузеф Д'Суза, епископ на Църквата на Добрия пастир се е заел с трудната задача да воюва за достойнството на своите вярващи братя и сестри, които всекидневно са унижавани. Той е създал така наречената "Dignity Freedom Network" ("Мрежа за свобода и достойнство"), която има за цел да се грижи за мизеруващите хора, лишени от достойнство.

Кастовата система, породена от вярванията на хиндуизма цели да съсипе човешкото достойнство. Така например, бедните са презирани, защото се счита, че положението им се дължи на грехове и зли дела, които са вършили в предишния си живот. Следователно те не заслужават съчувствие или нормално отношение. Разглеждани са като същества, изцяло лишени от човешко достойнство.

Въз основа на библейските истини п-р Джоузеф се старае да обучава вярващите на основните и особено ценни теми, заложени в Библията. Една от тях е, че всеки човек е създаден по образ и подобие на Бога. По тази причина човек има висока стойност и е достоен за уважение, независимо дали живее в палат, или е бездомен.

В последните години в Индия се налага фундаменталният хиндуизъм, който е националистичен по своята същност и е крайно нетолерантен към онези, които изповядват различна религия от доминиращата в страната. Те са в основата на гласуване на законите, които целят връщане към така наречената религия на предците. Така всяко приемане на друга религия се счита за национална измяна и ще подлежи на забрана и наказания.

Напоследък е модерно да се използва "ефектът на тълпата", която се организира и напада християни или мюсюлмани, само защото отглеждат или изполват за храна крави или телешко месо. Всеизвестно е, че в Индия кравата се счита за свещено животно, което се обожествява.

Само за последната година 1 200 000 християни са загубили работата си заради своята верска принадлежност. За последните 5 години в страната (по статистика) са обучени 1500 млади момичета и жени, които се посвещават, за да служат като проститутки в хиндуистките храмове. Като цяло в Индия техният брой достига 150 000.

Целта на християнската организация "Dignity Freedom Network" е да помогне на тези момичета и техните семейства да се откажат от това ужасно деяние, като им пояснят библейските истини и им покажат, че те са ценни в Божиите очи и имат достойнство, което трябва да бъде уважавано. Усилията на п-р Джоузеф заслужават възхищение и молитвена подкрепа.

Източник: Christian Today

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg