Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Трябва ли да познавате приятелите на децата си?

Main Pic
Публикувана: 17.09.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1561
Коментари: 0

Децата и юношите са във възраст, когато е особено важно да се чувстват харесвани и приемани. Затова общуването с техните връстници е важно за изграждането на самочувствието и самооценката. Деца и тийнейджъри, които посещават църква или Неделно училище, автоматично се сдобиват с подходяща среда и за тях сякаш е по-лесно да общуват. Те са по-контактни и социални. В училище обаче нещата стоят различно.

Всяко дете иска да е популярно и харесвано. Никой не обича да е сам и да събира погледите на връстниците си, защото е странен или различен. Родителите християни трябва да са наясно с кого общуват децата им извън дома и църквата. Те трябва да знаят какво е влиянието, на което са подложени и кой им въздейства.

По-долу споделяме някои идеи, които могат да ви бъдат от полза във връзка с общуването, когато се срещате с връстниците на вашите деца.

  1. Никога не засрамвайте децата си пред техните приятели. Въздържайте се от забележки или коментари, които биха накарали децата ви да се почувстват неудобно. Някои от юношите не обичат майките им да показват прояви на нежност пред техните връстници, особено ако се касае за момчета. 
  2. Не се дръжте като тийнейджъри. Вашите деца знаят, че не сте. Това е очевидно и за техните връстници. Избягвайте да използвате техния жаргон или да се обличате младежки, за да им се харесате. Бъдете себе си и не се променяйте, за да бъдете одобрени от приятелите на децата ви.
  3. Използвайте тайната формула, на която никой юноша не би отказал. Не е тайна, че всички юноши обичат да си похапват, защото вечно са гладни заради спортните дейности, в които участват или понеже това е напълно характерно за тяхната възраст. Не се колебайте да предложите храна на приятелите на вашите деца, без да сте твърде настоятелни. Едва ли ще ви откажат. От библейски времена храната е израз на приятелство и добронамереност, така че не се скъпете.
  4. Нека децата си бъдат "деца", но... Понякога възрастните забравят, че децата разполагат с неизтощима енергия и имат нужда да я изразходват. Така че е нормално да искат да "изпуснат парата" с типичните за децата и тийнейджърите занимания. Оставете ги да си бъдат деца, стига заниманията да са в рамките на разрешеното и допустимото. Естествено е да не оставяте децата си и техните невярващи приятели сами в стаята при затворена врата и включен компютър. Добре е да следите заниманията им и да знаете как и с какво се забавляват.
  5. Не забравяйте силата на гостоприемството. В света на индивидуализъм гостоприемството е все по-рядко срещана добродетел. Тя обаче се възприема като запазената марка на християните. Не го забравяйте. Когато домът ви е отворен с желание да показвате любовта на Христос, вие всъщност показвате Него като посланици, защото вашият дом е Негова територия, място, където Той обитава като Господар. Дори и без да натрапвате своето свидетелство, Библията, оставена на масата ви или любовта, която показвате, ще предизвикат въпроси. Те ще ви дадат възможност да изявите вярата си в Христос.

Източник: CBN News

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg