Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Коптските християни с номинация за Нобелова награда

Main Pic
Публикувана: 30.09.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1585
Коментари: 0

Християните от Египет, които са известни още с името "копти", съставляват 10% от населението на страната. Те са етно-религиозна група, която в продължение на години отстоява на атаки и насилие от страна на мюсюлмани екстремисти. 

Коптските християни са номинирани за Нобелова награда за мир заради тяхното търпение и устояване в страданията и преследването за вярата им, без да реагират с насилие или да търсят отмъщение.

Нобеловият комитет от Норвегия все още не е оповестил своите 311 номинации за тази година, но Организацията на коптските сираци (Coptic Orphans) е изброила номинираните на своята страница във Фейсбук.

Победителят, който ще получи наградата, ще бъде обявен на 5 октомври, а официалното връчване на приза ще стане през декември в Стокхолм. 

Според информация на християнската организация "Open Doors" само през 2018 година в Египет са убити 128 коптски християни. Повече от 200 са били принудени да напуснат домовете си заради заплахи за живота си от страна на ислямски терористи. Има данни за немалко девойки християнки, принуждавани да встъпят в брак с мюсюлмани, като се откажат от вярата си. Християнски църкви и магазини са били нападани и вандализирани.

През 2015 година Ислямска държава публично обезглави 21 християни, които са отказали да се отрекат от вярата си.

Хиляди са станали жертва на бомбени атентати, например, при нападението над катедралата в Кайро през 2015 година и атаката на Цветница през 2017 година, при която при бомбен атентат на катедрала в Александрия, имаше 44 загинали и над 100 ранени християни.

Коптските християни водят началото си от ранната църква в Египет и могат да проследят своите корени до 62 година след Христос.

Източник: Evangelical focus

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg