Четвъртък, 18.07.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"А именно Божията правда, чрез вяра в Исус Христос, за всички и на всички, които вярват; защото няма разлика." Римляни 3:22

OnLine
RSS Facebook Twitter

Единство в разнообразието: Надежда за Европа

Main Pic
Публикувана: 09.10.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 611
Коментари: 0

В столицата на Естония, Талин, започна конференция на тема "Надежда за Европа", специално събитие, организирано от Европейския евангелски алианс (ЕЕА). Целта на конференцията е вярващите от отделните европейски страни да обменят идеи и инициативи, да общуват помежду си и да се молят заедно.

Конференцията бе открита снощи, понеделник и ще продължи пет дни под мотото "Единство в разнообразието". Организаторите на събитието се надяват конференцията да стане повод за нови изграждащи взаимоотношения между евангелските християни от различните страни на Европа.

Конференцията се провежда за трети път и този път е събрала 370 делегати от 37 европейски страни. Вицепрезидентът на Естонския евангелски алианс, Холман Таави, е приветствал гостите на форума, събрани в малката европейска страна, чиито жители наброяват само 1 700 000 души. Естония, в която само 6 от 10 души говорят естонски, е самостоятелна държава едва от 1991 година. Според думите на Холман Таави, "трудностите, преживени от естонците в миналото, са им предоставили нови възможности за Благата вест". В своето приветствие той е споделил: "Ние имаме нужда от революция на надеждата. Нека Господ да разшири Своето Царство."

Генералният секретар на ЕЕА, Томас Бухер е заявил, че "Църквата е предизвикана да бъде готова да последва Божия призив и ръководство, за да разнася Благата вест. Този процес може да включва преосмисляне на навиците и традициите, които евангелските църкви са имали и следвали до момента."

Според Бухер, в едно общество, което е напоено със себичност, евангелските християни трябва да бъдат "една грижовна общност" по примера на Христос. Евангелските вярващи трябва да съумеят да споделят библейската история на местата, където тя липсва и да покажат пример на духовен характер и интегритет в едно обезверено общество със залязващи морални ценности. Бучер е призовал всички делегати да участват активно в работата на конференцията, като дадат своя принос и се обогатят с онова, което техните братя и сестри могат да предложат, с едничката цел, да "донесат надежда за Европа".

Франк Хинкелман, президент на ЕЕА, е споделил данни от последното проучване за Европа, според което само 17% от европейците ходят на църква и то веднъж месечно. Той е призовал делегатите на конференцията да споделят Благата вест за Господ Исус Христос във всички страни на Европа, където това знание и разбиране очевидно липсва. Хинкелман е припомнил, че евангелските християни са обединени от идеята, че Христос е единственият Път за спасение, но в същото време те са различни по много показатели. Той е призовал вярващите да празнуват своето единство, като зачитат и разнообразието.

В първата вечер на конференцията Евангелският алианс на Естония е бил отличен с Наградата на надеждата за 2018 година. Наградата е присъдена за старанията на естонските вярващи в разпространяване на благовестието по всички възможни съвременни начини и за "изключителен принос за евангелското дело".

По време на конференцията делегатите са имали привилегията да се насладят на хваление, с естонски евангелски песни в изпълнение на Credo Allika Chamber Choir. 

Темите на конференцията включват "Благовестие в епохата на New Age", "Молитва", "Християнско образование", "Изкуства", "Служение сред бежанците и ромите", и др.

В четвъртък делегатите на форума ще излязат на улиците на Талин, за да празнуват "Нощ на надеждата", което ще бъде и заключителното събитие на конференцията.

Източник: Evangelical focus

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg