Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Парламентът с решение против чуждестранното финансиране на религиозните институции в България

Main Pic
Публикувана: 10.10.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1551
Коментари: 0
Българският парламент е приел на първо четене промените в Закона за вероизповеданията, които бяха внесени от парламентарната група на ГЕРБ, БСП и ДПС.
 
В полза на решението са гласували 136 народни представители. Въздържали са се двама. Съгласно промените се въвежда забрана религиозните общности и институции да получават финансиране от чужди държави и лица. Промените предвиждат контрол от страна на държавата върху финансирането.
 
Предложен е нов модел на финансиране на вероизповеданията. Държавни субсидии ще бъдат предлагани на онези, които съставялват поне 1% от българското население, въз основа на данните от последното преброяване.
 
Предвижда се държавната субсидия да покрива разходите за заплати на персонала (свещенослужители и служители на религиозните институции), както и за други дейности, споменати в закона – образователни, социални, строеж и поддръжка на молитвени домове и др.
 
Предлага се размерът на субсидията да се определя по модела на финансиране на политическите партии, като максималния размер на субсидията е 15 млн. лв. на вероизповедание. Заплатата на един свещенослужител се приравнява със заплатата на един учител.
 
Институции, отговарящи на това изискване, съгласно последното преброяване от 2011 г., са източноправославното и мюсюлманското вероизповедание. Останалите ще получават субсидии по досегашния ред.
 
Промените включват допълнително финансиране на религиозното образование в училищата. Съществува възможност  утвърдени от МОН програми да реализират образователни дейности, инициирани от различните вероизповедания.
 
От парламентарната група на „Обединени патриоти“ са настояли между първото и второто гласуване да има широки обществени дискусии. Преложено е да се създаде работна група, в която да има представители на различни политически сили и религиозни институции.
 
Източник: epicenter.bg 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg