Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Всеки от нас има влияние: Глобална лидерска конференция, 2018 - пиршество за интелекта и душата

Main Pic
Публикувана: 27.10.2018
Автор: Петя Зарева
Прочетена: 1753
Коментари: 0

На 26 и 27 октомври в сградата на църква Блага вест, София се събраха представители на много християнски църкви, лидери на 19 различни фирми и неправителствени организации, за да си напомнят взаимно, че всеки от нас има влияние. Това се случи на ежегодната Глобална лидерска конференция, провеждана за 12-а поредна година, по инициатива на ОЕЦ и с техническата подкрепа на Студио 865.

Конференцията беше открита с приветствие от страна на п-р Румен Борджиев, председател на Обединени евангелски църкви, който спомена, че е време за промяна и след като ние самите сме получили мъдрост и знание, трябва да ги предаваме на хората около нас. П-р Борджиев предизвика присъстващите да насърчават околните, като споделят наученото, за да бъде светът благословен. Той призова към обединяване на усилията и потенциала ни и изрази благодарност на Студио 865 за организирането на този ценен форум.

На свой ред управителят на Студио 865, Стойко Петков приветства гостите на конференцията, като изрази надеждата, че лекциите и личният пример на говорителите ще са от полза на слушателите. Той сподели, че тази година конференцията се провежда в 800 града от 135 държави.

Стойко Петков обобщи, че преди конференцията тази година хората в България са задавали 3 основни въпроса:

1.     Хората извън църквите обикновено питат защо подобен форум трябва да се организира от църкви. Причината е обусловена от факта, че църквата има просветителска роля по дефиниция. От векове местната църква е образователно и културно средище, освен че е религиозно. Очевидно за привикналите да възприемат църквата като културен паметник, музей или в най-добрия случай концертна зала, е трудно да разпознаят именно местната църква като място за продължаващо обучение. Добре е, обаче, да свикват с тази идея. В Европа и Западния свят именно църквите са организирали едни от първите училища, колежи и университети. Няма нищо по-естествено от това, в местната църква освен богослужения да има и обучение. Стремежът за развитие на човешките таланти и способности е заложен у нас от Твореца и е редно именно местните църкви да осигуряват условия това да се случва.

2.     Защо изтъкваме ролята на лидерите, след като Христос е пример за смирение и слугуване? В отговора на този втори въпрос Стойко Петков поясни, че акцентът на настоящата конференция, която се провежда в световен мащаб, не е върху самите водачи, а върху изграждането на лидерски умения. Много често този въпрос се задава от хора с негативен опит с ръководители. Били са потискани или онеправдани и за тях лидерът е задължително лош човек, следователно заключават, че не е християнско да си лидер. Други умишлено искат да спират евентуалното развитие на лидерски умения на хората около тях, защото се чувстват застрашени. Трети по този начин умело манипулират вярващите, да са обречени само на подчинена роля в обществото.

3.     Що се отнася до обвиненията срещу Бил Хайбълс в непристойно поведение, Стойко Петков коментира, че е трудно да разберем случващото се. Знаем, че Хайбълс се оттегли от всички ръководни постове и от борда на асоциацията се разграничиха от неговото поведение. Местната църква избра нов пастир и отправи призив за покаяние. През август бяха поднесени официални извинения от църквата към потърпевшите и Хайбълс вече не е част от конференцията. Въпреки сътресенията организаторите на конференцията дадоха максимума от себе си. Лекциите са полезни за духовното и интелектуално развитие на всяка отделна личност. Говорителите изтъкват факта, че личната вяра е от съществено значение, както за професионалното, така и за духовното развитие.

Управителят на Студио 865 изрази задоволство, че през годините конференцията е посещавана от евангелски, католически и православни християни, като всички са добре дошли да се възползват от споделения опит и знания на световноизвестни лектори, които са изключително успешни в техните сфери на изява.

След време за поклонение и хваление, слушателите се насладиха на едно истинско пиршество за интелекта и душата. Лекторите бяха компетентно представяни от организаторите на конференцията преди всяка сесия, след молитва от църквата-домакин на форума, п-р Людмил Ятански. По-долу излагаме кратко резюме, имащо за цел да ви потопи в атмосферата на едно събитие, което оставя неизличими впечатления у всеки един от присъстващите.

·       Крейг Грошел ни предизвика да бъдем лидери, които хората да обичат и следват. Това е постижимо, ако имаме загрижено сърце, ако вдъхновяваме и овластяваме, като се стремим да предадем на другите онова, което ние вече знаем и можем. В същото време се стараем да бъдем смели, истински, прозрачни, уязвими, готови да се жертваме по примера на Христос.

·       Т. Д. Джейкс в типичната за него категоричност ни призова да мечтаем за невъзможни неща, да не спираме да се борим и да се учим от провала, който е потенциален успех, ако го погледнем в перспектива.

·       Страйв Масииуа ни предизвика да уважаваме хората, които не разбират целта ни, посъветва ни да делегираме задачи стъпка по стъпка, като не губим от поглед визията, която ни е вдъхновила.

·       Съдия Пол Хърбърт ни просълзи със своето свидетелство, като ни накара да поискаме да приличаме на него, защото е открил смисъла в живота си - а именно, да дава всичко от себе си в полза на другите.

·       Дейвид Ливърмор беше истинско предизвикателство, защото поиска от нас да си дадем сметка за нивото на нашата културна интелигентност и ни призова да се променяме и приспособяваме, колкото и трудно да изглежда.

·       Джулиет Фънт беше изключително забавна и харизматична, като ни подкани да спрем, за да направим равносметка на нашата ангажираност, изключвайки от дейността си онези задачи или занимания, които ни отнемат енергия, без да са ефективни.

·       Даниел Стрикланд ни запозна с мечтата си за един по-добър свят и ни убеди, че той е възможен, ако наистина сме готови да дадем своя принос, за да бъдем част от него.

·       Джон Максуел беше всичко друго, но не и скучен. Чувството му за хумор и уникалният му интелект от висша класа могат да задоволят и най-изтънчените изисквания за мотивиращ лектор, чието присъствие е достатъчно.

·       Уилям Клоуз ни остави без дъх със своето неземно изпълнение на Земна арфа, която ни пренесе в четвъртото измерение, където ни се поиска да останем с вечната мелодия на "О, чудна благодат!"

·       Карла Харис е всичко, което една жена би искала да има - талант, обаяние, стил, интелект и привлекателна душевност, в комбинация с лекция, която никога не искаш да свършва. Това я превръща в мотиватор, който познава Христос и Го следва, без да Го натрапва, но всички знаят кой е Център в живота ѝ.

·       Младият и нестандартен Размус Анкерсен ни пренесе в света на спорта с едничката цел, да ни покаже, че успехи се постигат, когато е трудно и излезем от сферата на удобството.

·       Ъруин Макманас е говорител, който никой не би забравил, защото всяка негова дума е преживяна. Това е видно не само от страстта в гласа му, но и от всеки споделен пример, от който лъха истински Живот. За него "свободата е от другата страна на страха, а величието е от другата страна на болката. Трябва да си готов да минеш през болката, за да влезеш във величието. Болката не е краят на историята. Единственото доказателство за живота след смъртта е животът преди смъртта."

·       Нтабисенг Лехоете ни призова да се изправим срещу страховете си, като си припомним причините за нашите провали.

·       Саймън Синек ни зарази с оптимизма си за издръжливост, приобщаване и служене на другите, като ни посъветва да сме гъвкави, за да оцелеем.

·       И накрая, за да затвори кръга, Крейг Грошел се появи отново, за да заключи, че водачът трябва да изпреварва, като се отрече от проклятието на своята самоувереност, като разпознава евентуалните заплахи и възможности, стоящи пред него.

Великолепните лекции се редуваха с работа в малки групи, в които цареше атмосфера на искрено споделяне. Съществен принос за прекрасната атмосфера имаха и музикалните групи, които ни зарадваха с използването на дарбите си.

Преди последната сесия присъстващите бяха призовани да допринесат със своята лепта за общото дело в подготовка на бъдещи лидери, така че хора от Африка, Азия и Южна Америка, в чиито страни цари терор, да успеят да вземат участие в конференции, организирани в техните държави. В отговор на поканата беше събрана сумата от 3688 лева, която ще бъде използвана по предназначение.

Убедена съм, че гостите на Глобалната лидерска конференция с нетърпение ще очакват следващата сбирка на този форум и в потвърждение на това, споделям две мнения от присъствали на събитието:

Rev. Diane Mellinger, Team Balkans: "Наясно сме с ползата от Глобалната лидерска конференция, още преди да дойдем на мисионерско служение в България, защото сме присъствали на нея в Уилоу Крийк, Съединени щати, в продължение на години. Тя ни помогна да израснем в прозрението и диалога с хората, на които служим. Водили сме на тези конференции и други лидери, и оценяваме онова, което Бог върши в живота на онези, които се стараят да влияят на местата, където живеят и работят."

Ради Апостолов, Българско библейско дружество: "Лидерската конференция е едно от най-полезните събития през годината. Събитие, което очаквам и което отбелязвам в календара си година по-рано. Присъствам заедно с целия екип на организацията, която ръководя - Българско библейско дружество. Използваме това време като “наше” време, период, в който да спрем рутинните си задължения и заедно като екип да анализираме нещата, които правим. Да почерпим свежи идеи и да чуем нови неща. Освен всичко, конференцията предоставя възможност да се срещнем с много други хора от цялата страна, с които да обменим идеи и впечатления."

Преживените емоции определено не могат да се изразят с думи. Трябва да присъствате лично.

Ако желаете да се снабдите с видеокомплект от лекциите, моля, пишете на имейла на Студио 865: info@studio865.org.

Автор на снимката: Мариета Маринова

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg