Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Затварят църкви в Украйна

Main Pic
Публикувана: 28.10.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2041
Коментари: 0

Според репортер на Christian Post руски бунтовници многократно са извършили нападения над евангелски църкви в украинския град Луганск, бивш Ворошиловград, чието население е наполовина украинско, наполовина руско.

Групата, която упражнява контрол над града, е наложила изискване над църквите да се регистрират повторно, но когато църковните ръководители подават документи за регистрация, такава им бива отказвана, въпреки че отговарят на изискванията.

Норвежката организация за човешки права, Форум 18 е съобщила, че подобна регистрация е отказвана както на баптистките църкви, така и на адвентистите от седмия ден.

Има данни, че за последните два месеца въоръжени младежи са нахлували в евангелски църкви и са упражнявали тормоз над пастирите и вярващите. През изминалия месец подобна група е влязла в баптистка църква в град Брианка и е заплашила пастира с глоба и наказание, казвайки му, че църквата ще бъде затворена, защото няма нова регистрация.

При подобен случай полицаи са влезли по време на богослужение в неделя, в баптистката църква "Съживление", като са прекъснали проповедта и са изгонили вярващите. Пастир Дмитрий Сирбу е изправен пред наказателна отговорност, защото си е позволил да проповядва без регистрация.

През август въоръжени мъже са нахлули в петдесятната църква "Божия благодат", като са прекъснали хвалението. Мъжете са принудили вярващите да легнат на земята по лице, като през това време са иззели компютрите на църквата без обяснения.

Андрей Литсоев, който оглавява Министерството на религиозните организации и духовното и културно развитие, е отказал да коментира, защо на църквите е отказвана регистрация.

Според данни на Christian Post следващите, от които ще се изисква нова регистрация, са католическите църкви в региона.

Властите в Луганск са обявили, че църквите трябва да се регистрират отново с оглед на приетия през 2015 година закон, който забранява масовите събирания и мероприятия.

Източник: Christian Headlines

 

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg