Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Реформацията е тук и сега - Прокламация на Председателя на СЕСЦ в България

Main Pic
Публикувана: 30.10.2018
Автор: п-р Георги Желев
Прочетена: 1404
Коментари: 0
Уважаеми сънародници, 
 
Днес светът отново отбелязва денят на Реформацията. След като през 2017 година празнувахме 500 годишнината от започването ѝ в Западна Европа, тази година ние отбелязваме две кръгли годишнини: 150 години от основаването на първата евангелска църква в България – Евангелска църква „Словото“, гр. Банско и 130 години от създаването на Съюза на евангелските църкви в България, който от 1949 година се нарича Съюз на евангелските съборни църкви. 
 
Днес ние празнуваме горди, че нашите предци са останали верни на заветите на първите реформатори, а именно: 
 
  1.  Свещените Писания на Стария и Новия Завет – Библията е непогрешимото Божие Слово и като такова е основа на вяра и живот;
  2. Спасениието не е човешка заслуга, а дар Божий, за който Господ Исус Христос заплати със собствената си смърт на Голготския кръст;
  3. Вярата в изкупителното дело на Христос е единственият начин за получаване на Божия дар; 
  4. Църквата е тялото Господне, съставено от простени грешници, които заедно и поотделно се покланят на Бога и Му служат. 
 
Отците на евангелското дело в България, не само вярваха, но и живееха вярата си, оставайки верни на призива на апостол Яков: „Бъдете изпълнители на Словото, а не само слушатели, мамещи сами себе си“. Те дадоха своя принос в национално освободителното движение, включвайки се от куриери на революционните комитети, през четници от Хвърковатата чета на Бенковски до хора като Стоил Финджиков (прототип на Боримечката от „Под игото“); вземаха дейно участие в изграждането на третата българска държава, паралелно с просветителската си и социална дейност; подадоха ръка на съпричастност при спасяването на българските евреи и страдайки с народа си през периода на комунистическия режим, понесоха тормоз, заточение и затвор. 
 
Днес, ние, евангелските вярващи, „обиколени от такъв голям облак свидетели“, както казва апостолът в Посланието към евреите 12:1, дръзновено крачим по техните стъпки, като се стараем да отдаваме слава на Господ Исус Христос. 
 
Скъпи братя и сестри, уважаеми сънародници, 
 
Реформацията не е „там“ и „тогава“, а „тук“ и „сега“! Огънят запален преди 500 години и днес възпламенява сърцата на мъже и жени, които с покаяние и вяра идват при Христос. Хора, предали живота си в Божиите ръце, за да изграждат царството Му на земята. 
 
Реформацията продължава, за това нека като отхвърлим предразсъдъци и страх, да отстояваме всекидневно истината, да споделяме любовта на Исус Христос и да работим за благоуспяването на нашата родина! 
 
Честит празник и нека Бог да пази България! 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg