Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Честит Ден на Реформацията от Първа евангелска църква в София

Main Pic
Публикувана: 30.10.2018
Автор: Румяна Иванова
Прочетена: 1406
Коментари: 0
За нас, от Първа евангелска църква, София, празникът започна още в неделя, на 28 октомври, когато се събрахме в Книжарница-кафе “Защо не?”  за представянето на първата книга на нашия дългогодишен пастор, бивш ректор на Висшия евангелски богословски институт, п-р Данаил Игнатов.
 
През годините той е бил и е преподавател по патрология и история на църквата. Чел е лекции на студентите в евангелските институти и семинарии. По повод 500 години на Реформацията, той събра своите материали и лекции, подготви и издаде книгата "История на църквата в епохата на ренесанса и на реформацията XVI - XVII век".  Тя излезе от печат малко след юбилейните чествания през 2017 г.  Затова решихме да я представим сега, в навечерието на 31 октомври 2018 г. и така да почетем Деня на реформацията тази година. Това е изключително ценен и полезен справочник с енциклопедична насоченост, който може да се чете навсякъде, по всяко време, а присъствието му в семейната библиотека на всеки протестант е препоръчително.
 
П-р Данаил Игнатов е завършил богословие във Франция, имал е достъп до ценни документи и съобщава много любопитни факти за хугенотите и Вартоломеевата нощ. Досега сме възприемали образа на Катерина Медичи като демонизиран, жаден за власт и кръв управник. В книгата на п-р Игнатов тя е показана като политик, който през годините се е опитвал да помири католици и протестанти. Авторът не премълчава слабостите и грешките на протестантите - по време на гоненията те се защитавали  с недостойни за християните средства – нападали и разграбвали именията на аристократите, разрушавали католически църкви и манастири. Прилагали своя “педагогически вандализъм” с идеята, че щом Бог не ги наказва, значи е съгласен с тях. 
 
Да, Реформацията е достойна за празнуване, ликуване и почит, но тя не е приключила, тя продължава през целия живот на всеки християнин в освещението, опознаването на Бога, в изпълнението на голямата заповед: “Да възлюбиш Господа, твоя Бог, с цялото си сърце , с цялата си душа, с всичката си сила с всичкия си разум и ближния като себе си.”
 
Предлагаме на вниманието ви кратко резюме от автора, п-р Данаил Игнатов:
“Преди 2000 години Исус Христос предизвика човечеството да промени радикално религиозното мислене с една вълнуваща истина: “Който вярва в Мен, има вечен живот.”
Няколко века по-късно в Църквата, създадена от Христовите апостоли, се промъкват религиозни порядки, които внасят дух на идолопоклонство и обезценяват жертвата на Божия агнец. Пътят към безсмъртието и вечния живот се представя не толкова като акт на вяра, а по-скоро като висока стълба от постановления, плод на човешка правда.
На своето време, през XVI и XVII век, Бог призовава будни и силни мъже като Мартин Лутер, Улрих Цвингли, Жан Калвин, Джон Нокс и плеяда други да напомнят на света Божия ред за постигане на спасение и вечен живот, като издигнат пет основни истини: 
САМО ЧРЕЗ ВЯРА
САМО ПО БОЖИЯ БЛАГОДАТ
САМО В ХРИСТОС
САМО СПОРЕД БОЖИЕТО СЛОВО
САМО НА БОГА СЛАВА.
 
Въпреки някои трудноразбираеми за нас епизоди, Реформацията е плод на сериозни богословски позиции и съвестен прочит на Евангелието, който е основа на протестантската идентичност и ключ за постоянното обновление на една жива църква.”
 
автор: Румяна Иванова 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg