Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Българският парламент замисля рестрикции на религиозните свободи

Main Pic
Публикувана: 10.11.2018
Автор: Кен Камп
Прочетена: 2712
Коментари: 0
Ръководителите на Световния баптистки алианс (СБА) отправиха апел към министър-председателя на България, след като в Народното събрание бе внесен закон, който сериозно ограничава религиозните свободи в страната. На първо четене законопроектът бе гласуван в началото на октомври, а до 16 ноември изтича срокът за подаване на становища по предложените изменения. След това предстои второ четене. 
 
В писмо от 8 ноември до премиера Бойко Борисов генералните секретари на СБА Илайджа Браун и на ЕБФ Антъни Пек изразиха сериозни опасения относно внесените изменения и допълнения към Закона за вероизповеданията, обявен от ресорната парламентарна комисия под наименованието “общ законопроект”. Браун и Пек настояват “още преди второ четене проектозаконът да бъде оттеглен”. 
 
“Пишем Ви, за да изразим сериозна загриженост, че приемането на такъв закон може да доведе до нежелани ограничения на религиозните свободи и пряко преследване на църкви и личности заради вярата им”, се подчертава с обръщението до българските власти. 
 
Проектът отдава право за отваряне на духовни училища и за подготовка на свещенослужители единствено на източноправославното и на мюсюлманското изповедание; ограничава публичната религиозна дейност едирамките на обозначени здания; признава право на юридическа регистрация само на общности с минимум триста членове; налага ограничения върху проповядването и поучаването; поставя рестрикции върху дейността на мисионерите; и ограничава чуждестранните дарения за местните вероизповедания. 
 
“Всички намерения за намеса в богословското образование, за рестрикции върху мисионерската и богослужебната дейност и за контролиране на международните дарения всъщност неправомерно разширяват държавната намеса във вътрешния живот на българските религиозни общности”, се изтъква в писмото. 
 
“Нито една държава, убедени сме, не трябва да бъде в позиция да контролира обучението и дейността на църковните служители, нито пък следва да облагодетелства едно вероизповедание спрямо друго. Българската конституция правилно гарантира свободата на религията. Настояваме този принцип да бъде спазен като право на целия български народ.” 
 
В публикувано във Фейсбук обръщение Браун приканва баптистите по цял свят да издигат глас в молитва и да изпращат писма до посланиците на България в различните държави с призив за изтегляне на законопроекта.
 
Превод: Влади Райчинов
Източник: сп. "Baptist Standard"
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg