Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Български християни в поход на свободата с вяра в Божието всемогъщество

Main Pic
Публикувана: 10.11.2018
Автор: Петя Зарева
Прочетена: 4771
Коментари: 0

Днес, 11 ноември в няколко от големите градове в страната се проведоха шествия на християни от различни конфесии, които излязоха на мирен протест, за да изразят своята воля и да издигнат глас на молитва в единство. Поводът беше внесеният в Народното събрание проектозакон за изменения на Закона за вероизповеданията. 

В София в Похода на свободата участваха над 3 000 души, които първо се събраха пред паметника на "Цар Освободител", носещи плакати, изразяващи тяхната гражданска позиция относно ограничаването на конституционните им права. П-р Иван Хазърбасанов представяше духовните служители, които изразиха мнение относно повода за събитието. Споделяме ги със съкращения:

П-р Румен Борджиев, председател на ОЕЦ: "На фона на демократична Европа, изградена върху християнските ценности, вярата е сакрално право, което не може да бъде оспорвано. Не вярващите са заплаха за националната сигурност. Ние обичаме България и народа си, вярваме в Бога и ще продължим с всички законни средства да отстояваме правото на изповедание, гарантирано в Конституцията."

П-р Татеос Нигохосян, Евангелска петдесятна църква "Вяра": Преди 1700 години в Сердика, близо до мястото, където стоим сега, император Галерий е решил да издаде указ на толерантността, давайки равни права на всички религии. Днес някой се опитва от същото място да преобърне нещата."

П-р Анатоли Еленков, ректор на ВЕБИ: "Тук сме християни от всички конфесии - православни, католици и протестанти, заставаме в защита свободата на словото и религията, против всякакви ограничения. Не обслужваме политически интереси, а искаме да запазим свободата да проповядваме Божието слово и да го споделяме. Казваме "не" на намесата на държавата в делата на църквата!"

Отец Ярослав Бабик, Католическа църква в България: "В Полша днес се честват 100 години от освобождението на страната. Аз съм поляк, който от 8 години е в България. Обичам българите и мога да живея навсякъде, но съм тук, за да служа. За католическата общност 11 ноември е ужасна дата. Преди 66 години в  софийски затвор са убити трима католически свещеници и един епископ. Ние уповаваме на Бога и вярваме, че е добър Пастир. Той няма да ни изостави. Когато е гонена, църквата е най-силна."

П-р Борис Петров: "Политиците ни разделят на малки и големи, на силни и слаби, на бели и черни. Питам политиците: Какво ще стане с хиляди молитвени домове, в които се събират вярващи роми, но не са официални църковни сгради? Казваме "НЕ" на този проектозакон!" 

П-р Лазар Ганчев: "Държавата се опитва да интегрира ромите, но ефектът е минимален. Само Божието слово може да въздейства, защото то изгражда ценностна система и правилен начин на мислене. Променените от Христос роми започват да живеят по стандартите на Писанието. Ако това се ограничи, тогава как властта ще интегрира ромите?"

П-р Теодор Опренов, I Баптистка църква, София: "Не сме се събрали да сваляме правителството, нито да застанем против никоя религия. Не сме се събрали за по-мека версия на законопроекта. Искаме да кажем "НЕ" на въпросния проектозакон! В него няма нищо, което да е в полза на вярата. Много от споровете около закона касаят разпределяне на субсидиите. Не сме тук да оспорваме субсидиите на православни и мюсюлмани. Но с какво право налагат вето на нашите дарения?  В християнската вяра основата е щедростта на Бога, който подари своя Син Исус да умре за хората. Така и ние като вярващи имаме задължение и изконно право да подкрепяме нуждаещия се. Държавниците не се боят от протести, но добре е да имат респект към молитвите на вярващите - не защото ние сме силни, а защото се молим на един всесилен Бог. Да внимават да не се окажат противници на Бога."

П-р Хазърбасанов припомни, че Христос е Царят на царете, а нашите оръжия не са плътски, а са силни за събаряне на крепости. Чрез молитва можем да доведем всеки разум до покорство на Христос. След молитва от п-р Огнян Серафимов присъстващите бяха запознати с маршрута на похода и насърчени да покажат божествен характер, с ред и респект към властите. Шествието се отправи към Президентството, където участниците се застъпиха пред Бога за президента на Република България. След това продължиха по бул. "Витоша", пред НДК отново спряха за молитва, а сетне потеглиха по бул. "Раковски". Поредната спирка за молитва беше пред  Европейския парламент. Шествието завърши отново пред "Цар Освободител."

П-р Момчил Петров, участвал  в похода заедно със семейството си, коментира пред "Евангелски вестник":

"Малката ни дъщеря, която е посещавала доста и най-различни протести каза, че никога не е била на толкова кротък протест. И наистина, шествието се стремеше да не затваря улици, да не пречи на движението. Нямаше негативни и предизвикателни скандирания към властта. Идеята на един протест е да бъде гневен. Логиката на протеста принципно е: "Те ни пречат и ни игнорират,затова и ние ще им пречим. В случая искат да затварят църквите ни и да ни забранят да се събираме. Искат да се месят в управлението на общностите ни и да имат тотален контрол над всяка дейност. Това няма да стане! Няма как да бъдат спрени тези хора, които излязоха днес - и още няколко пъти по толкова, които ще се присъединят към протеста, ако наистина законът влезе в сила. Е, днес нямаше гняв, по-скоро недоумение. Хората пееха песни, молеха се, беше необичайно зрелище по улиците на София. Католиците изпяха няколко страхотни химни. Мащабът на протеста беше сериозен. Това не беше събитие на активисти и лидери, каквито са повечето протести напоследък, а масово участие на християни от София и близки населени места."
 
Молитвени шествия по същия повод днес бяха проведени още в Бургас, Силистра, Котел, Русе, Добрич и др. Публикуваме някои изказвания, които достигнаха до редакцията: 
 
П-р Живко Тончев, църква "Благовестие", Бургас: „Надяваме се на благоразумието на нашите народни представители. Ако законът се приеме с тези текстове, това означава връщане към комунизма. Не може държавата да се меси в църковния живот на хората и да ограничава свободите им. Вярата е нещо много лично и свещено“.
 
П-р Валентин Георгиев, Бургас: "Тук сме, за да заявим, че проектозаконът поставя ограничение върху свободата на словото и личните убеждения на личността. С него държавата ще задуши нас и правото ни на личен избор."
 
П-р Емил Неделчев, църква "Изкупител", Силистра: "Можем да бъдем единни. Не ни е срам и страх да застанем за истината. Имаме искрена надежда, че не са ни разбрали и сме дошли да подчертаем, че не могат да ни обявяват за "опасни". Евангелските християни са в България от 150 години. Те са допринесли много за добруването на народа ни. Ние сме достойни граждани. Молим се за държавата, но не искаме да ни третират като престъпници. Молим се за свободна страна!"
 
П-р Марчо Марков, Църква "Нов живот", Силистра: "Тук сме, защото ограничават свободите ни. Няма ли вяра, няма морал. Надяваме се, че държавата ще обърне внимание на нашите права."
 
Християнска църква "Отворено небе", Добрич започна събитието с изпълнение на химна на Република България. Имаше представители на десет протестантски общности. От трибуната пастирите заявиха, че проектозаконът има нередности и слабости. Нарушават се основни демократични права. Прави се опит за  държавно регулиране на въпросите на вярата. Държавата заема ролята на работодател на едни общности, докато маргинализира други. Това е крачка назад към тоталитарно общество. Пастирите от Добрич припомниха, че за първи път в демократичната история на Българи, сме свидетели на парадокс, при който всички вероизповедания са против внасяне и приемане на законопроекта, докато в същото време всички политически сили и партии са единни в налагането му.
 
Източници:
Янко Янчев, София
Християнска църква "Благовестие", Бургас
Марчо Марков, Силистра
Църква "Отворено небе", Добрич
 
Автор на фотографията: Браян Дейвис
 
 
 
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg