Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Пожарите в Калифорния и нуждата от вяра

Main Pic
Публикувана: 12.11.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1244
Коментари: 0

Пожарите в Калифорния вече са отнели над 40 човешки живота. Пламъците са толкова силни, че могат да се видят чак в Детройт. Специалисти твърдят, че пожарът е сред най-страшните досега. Унищожени са над седем хиляди частни и търговски сгради. Стотици хора са в неизвестност.

Пламъците продължават да поглъщат, така че потърпевшите сигурно страдат от отчаяние и в душите им бушуват най-различни чувства. Независимо дали пострадалите са вярващи или невярващи, фактите показват, че в подобни моменти на нужда, всички те търсят помощ от най-близката църква или духовен служител. Обръщат се и към най-близките християни, които познават.

Специалистите от Himanitarian Disaster Institute, Wheaton College, са установили, че пострадалите от подобни трагедии търсят помощ от познати християни и духовни служители, преди да са потърсили професионална помощ - от лекари, психотерапевти или психиатри. 

Удивителното е, че дори въпросната църква или вярващи хора също да са пострадали и да са жертва на бедствието, невярващите пак търсят подкрепа от тях, защото им се доверяват, че ще бъдат изслушани и за тях ще се принесат искрени молитви.

Това означава, че църквите и вярващите, които се намират в района на пожарите, трябва да бъдат подготвени да окажат помощ, ако такава им бъде поискана, независимо че те самите са в позиция на нуждаещи се.

При подобно бедствие много от оцелелите страдат от чувство за загуба, но проучванията показват, че ако същите хора се обърнат към Бога и се примирят с Него, това им помага по-лесно да се преборят със своите чувства.

Психолозите твърдят, че има пряка връзка между усещането за загуба и душевното здраве на човека. Ако пострадалият човек се обърне към Бога и намери утеха във вярата си, това ще му помогне по-бързо да преодолее последствията от бедствието, колкото и ужасни да са те.

Отново от християните се очаква да бъдат насреща, за да покажат Христос и да предложат помощ, след като са достатъчно търпеливи да изслушат хората в нужда, макар те самите да се нуждаят от подкрепа. Невярващите идват при тях с презумпцията, че вярващите са силни заради своята вяра в един всемогъщ и любящ Господ.

Източник: Charisma News

Фото:  Дъглас Морисън

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg