Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Комисията по вероизповеданията с промени в оспорвания законопроект

Main Pic
Публикувана: 14.11.2018
Автор: адв. Грета Ганева
Прочетена: 6110
Коментари: 0
На 14 ноември от 14:00 часа се събра работната група към Комисията по вероизповедания и права на човека в Народното събрание. Преди това, в същия ден бяха изпратени по електронна поща новите текстове на проектозакона. Разгледани бяха предложенията изцяло, текст по текст. Освен депутатите от Комисията, на срещата присъстваха също и Йордан Цонев, като представител на вносителите на първия законопроект и Искрен Веселинов, като вносител на втория законопроект.
 
От вероизповеданията присъстваха представители на Св. Синод на БПЦ, на мюсюлманското, на еврейското, на арменското и на католическото вероизповедание. От протестантската общност присъства Грета Ганева, като представител на ОЕЦ и Виктор Костов, като представител на други вероизповедания.
 
В резултат от работата на Комисията се оформиха следните предложения: 
  1. Отпада текстът, според който "Не се допуска извършване на публични религиозни обреди в сграда или нейно помещение, които не са предназначени за извършване на религиозна дейност." Вероизповеданията ще представят пред Дирекция "Вероизповедания" списък на молитвените домове, в които ще се извършват публичните църковни дейности.
  2. Отпадат текстовете, свързани с ограничения на даренията. Ще се въведе задължение да се декларират на всяко тримесечие дарения над 10 000 лева, получени от едно лице.
  3. Отпадат ограниченията, свързани с чужди свещенослужители. За тях остава досегашният режим.
  4. Отпадат ограниченията за откриване на духовни училища и висши училища /старите текстове предвиждаха такива да откриват само вероизповеданията с повече от 1 процент от населението/.
  5. Въвежда се задължение "Държавата и общините могат да подпомагат изграждането на гробищни паркове на съответните религиозни общности и вероизповедания чрез безвъзмездно предоставяне на поземлени имоти - държавна или общинска собственост за тази цел" /отпада "могат да" от стария текст и така става задължително/.
  6.  Въвежда се задължение вероизповеданията да поддържат регистър на свещенослужителите си и да ги снабдяват с удостоверение.
  7. За регистрация на нови вероизповедания остава задължението за представяне на списък с данни на минимум 300 пълнолетни лица.
  8. Предложено е да се въведат задължения за регистрираните вероизповедания, свързани с това да докажат, че имат минимум 300 пълнолетни лица.  Ако не го направят, ще подлежат на служебно прекратяване на регистрацията. Все още текстовете в този смисъл не са изчистени. Предложеният текст е счетен за непрецизен. Намеренията са да се намери механизъм да намалят броя на вероизповеданията.

Очаква се да бъде постигнато  съгласие, материализирано в текстове, внесени до 16 ноември от народен представител.

Молитвите продължават.

Адв. Грета Ганева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg