Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Под булото на заплахите от радикализъм

Main Pic
Публикувана: 17.11.2018
Автор: Петя Зарева
Прочетена: 2704
Коментари: 0
Днес студеното време и дъждът не спряха евангелските християни, които за пореден път се събраха в центъра на София, за да се молят, да пеят и да демонстрират своята позиция относно проектозакона за изменение и допълнение на Закона за вероизповеденията. Той предвижда ограничения на свободата на вярата, словото и събиранията, а в същото време се оправдава с националната сигурност и е особено загрижен да ни опази от радикалния ислям. И така, под булото на "заплахата за националната ни сигурност" се оказаха рестриктивни мерки, които основно ощетяват протестантската и католическата общност.
 
По-долу ви запознаваме с кратък обзор на събитието, продължило повече от 2 часа, първо в парк "Княжеска градина", а след това и по улиците на ветровита, студена и дъждовна София. Млади, стари и дори деца обикаляха, развявайки националния трибагреник, с възгласи "Свобода за вярата!" Митингът започна с песента "Бог да пази България!" и с изпяване на Националния химн. 
 
Този път водещ беше п-р Татеос Нигохосян, ЕПЦ "Вяра", София. Той благодари на онези български медии, отзовали се да присъстват на митинга. Спомена, че много световни медии са проявили интерес и през седмицата са публикували статии, посветени на заплахите за свободното слово, грозящи българските евангелски християни. П-р Нигохосян коментира, че държавниците трябва да защитават гражданите, а не да гласуват закони, които да ощетяват техните права и свободи. Той благодари на християните от Лом, Добрич, Плевен и други градове, дошли да изразят своята съпричастност с евангелските християни от София. П-р Татеос заяви, че страната ни има нужда Бог да интегрира и държавниците, за да бъде България благословена страна с един цар и господар. Той сподели свидетелство от Пещера, където невярващи роми биели и пребивали полицаи, които не смеели да влязат в квартала, за да не бъдат предмет на посегателство. След като същите роми станали евангелски християни, в същия квартал вече имало 2-3 църкви, а полицията нямала повече работа там. Променените роми свидетелствали за вярата си в Христос и вече почти нямало дом без евангелски християни.
 
П-р Румен Борджиев, председател на ОЕЦ започна митинга с уверението, че е спокоен за ситуацията в България, докато в страната ни има хора, които излизат навън, за да се молят. В същото време той призна, че евангелските християни имат човешко основание да се безпокоят заради промените, които им готвят, без да се съобразяват с позицията им. П-р Борджиев заключи, че Бог е господар над всичко, а Той е нашият Цар. Той предупреди българските държавници, че, който докосва вярващите, докосва зеницата на Божието око. 
Вярващите са навън, за да напомнят на депутатите, че когато ограничават правата на вярващите,  всъщност докосват зеницата на вечния Бог, а Той е Съдията, пред когото ще даваме отговор. П-р Борджиев поясни, че това не е заплаха, а предупреждение и добави, че евангелските християни ще използват всички законови средства, за да защитят своите права. Ако някой се страе да ограничава правата им, те няма да напуснат България, а ще се молят Бог да я благославя страната, за да благоденства народът.
 
П-р Антони Еленков, ректор на ВЕБИ припомни на присъстващите, че мястото (паметникът на Съветската армия) е знаково, защото ни връща повече от 30 години назад. Той спомена, че евангелските християни в България са се надявали това време никога да не се връща, но законопроектът, предложен от всички партии, ни връща именно към онзи мрачен период на комунизъм. П-р Еленков заяви, че готвените промени в Закона за вероизповеданията не може да не будят притеснение, тък като те означават ограничаване свободата на словото, на вероизповедание, религия и събирания, все права, защитени от Конституцията и от редица международни актове. П-р Еленков спомена, че миналат неделя са протестирали повече от 6 000 души в поне 7 града в страната, но благодарение на медийното затъмнение, хората не са били информирани. Той подчерта, че всички евангелски християни искат пълно оттегляне на проектозакона и са твърдо против той да се приема за второ четене. 
 
П-р Иван Хазърбасанов, Християнски център София заяви, че християните искат свобода за вярата, за благовестието на Господ Исус Христос, по-добро бъдеще за нашия народ и нашата страна. Той припомни старозаветния пример с царица Естир, която можеше да премълчи, но реши да се бори за доброто на своя народ, защото осъзна, че е дошла на престола за време като това. П-р Хазърбасанов поясни, че не сме случайно на тази земя. Не трябва да мълчим, а да издигнем глас за истината. Ако има неправда, да сме първи да се възпротивим. Той изрази възмущение от политиката на ВМРО, която забраняват правото на свободно вероизповедание, което ни връща във времето на тоталитаризма. П-р Хазърбасанов завърши с примера на Мартин Мюлер, оцелял по времето на нацизма. Неговите думи са: "Когато дойдоха за социалистите, мълчах. Когато дойдоха да арестуват синдикалистите, мълчах. Когато дойдоха за евреите, пак мълчах. Когато дойдоха за мен, нямаше кой да издигне глас в моя защита. Не трябва да мълчим днес, а да защитим свободата на вярата.
 
П-р Цанко Митев, заместник председател на Църквата на адвентистите от седмия ден спомена, че е дългогодишен наблюдател на взаимоотношенията между църква и държава и заяви, че от 1998 година насам истинските вярващи са малко. България се води вярваща страна, но колко хора се вълнуват и отразяват реалните събития. Той припомни думите на Исус: "Не бой се, малко стадо, защото на вас Отец благоволи да даде Царството," както и известната сентенция: "Историята учи, че никой не се учи от историята." П-р Митев спомена факт от 1993 година, когато при подобен случай политическите сили се обединияват в решение да забранят съществуването на цели 63 вероизповедания. Когато новите вероизповедания потърсили отговор от Дирекция по вероизповеданията, им било отговорено, че въпросът ще се уреди, но не направили нищо. П-р Митев заключи, че докато законопроектът не се анулира, християните са под угроза. Той припомни и Матей 7:7: "Искайте и ще ви се даде. Търсете и ще намерите. Хлопайте и ще ви се отвори", коментирайки, че  митингът е едно похлопване, да се спре порочната практика на парламента да посяга на свободата на вярата и съвестта. 
 
П-р Момчил Петров, църква "Възкресение Христово" оприличи новия проектозакон на висока сграда без стълби, с асансьор, който може да се ползва само от настанилите се тази година. Той изрази възмущение от абсурдния факт,  пред който са изправени християните, а именно – "държавата трябва да ти плаща, за да си вярващ". П-р Петров припомни, че всички ние на практика издържаме държавния апарат със своите данъци. Той коментира накратко трите основни рестриктивни елемента в новия проектозакон (ограничаване на сгради, служители и дарения), като поясни, че евангелските християни живеят с очакването да се събират навсякъде и по всяко време, защото библейските обещания и предсказания предполагат, че всички Божии деца са проводници на Неговия Дух и следователно са надарени и овластени да служат на Бога, всеки с дарбите си. П-р Петров заключи, че не е притеснен за бъдещето на църквата, но ако един народ върви срещу свободата на вярата, за съжаление няма да стигне далеч.   
 
П-р Лазар Ганчев от Лом  поясни, че се наричаме "братя и сестри", защото това обръщение отразява  нашата идентичност, независимо дали сме българи, роми или корейци, а онова, което ни свързва е кръвта на Агнето. В Него всички сме едно семейство и сме насочили поглед нагоре, към Божия престол. Той дръзко заяви, че вярващите са излезли, за да кажат на настоящите и следващите управници, че нищо да спре членовете на Христовото семейство и няма сила, която да им попречи. 
 
Петко Асенов, комисар на ромите в България, сподели, че преди няколко дни в Чирпан са открили нова ромска църква, което е особено радващо, защото тя дава плодове. Комисар Асенов информира вярващите, че  са изпратени писма до всички ромски организации във връзка с внесения законопроект. Той заяви, че въпросните ромски организации няма да допуснат ромските църкви да бъдат затворени, и изрази увереност, че с Божията помощ това няма да стане.
 
П-р Теодор Опренов, Първа баптистка църква, София започна речта си с благодарности към Бога, за  свободната държава, в която живеем, без някой да стреля по вярващите. Той благодари и на вярващите от предишните поколения за техните молитви, на всички юристи, които за защитавали правата на евангелските християни, както и на всеки човек и църква, деноминация, на всяка международна организации, отделни политици, които са писали писма, сериозни предупреждения и молитви. П-р Опренов благодари и на онези политици, показали готовност да ни изслушат, като ги прикани да продължат разумно да мислят и да спазят своите обещания. П-р Опренов благодари и на всеки, който е дошъл в мразовития ден, за да се моли на открито и да изрази своята християнска позиция. Той припомни някои събития от личния си живот на преследван християнин по време на комунизма, свързани с обиски, разкъсани Библии и агенти на ДС в църквата. В своя емоционален разказ п-р Опренов изрази надежда, че собствените му деца никога няма да се свидетели на подобни репресии заради своята евангелска вяра. П-р Опренов заключи, че не иска да допуска мисълта за завръщането на тоталитарен режим в България. Той призова българските държавници към пълно отменяне на проектозакона, защото само Христовото благовестие може истински да освобождава, образова и интегрира човека. 
 
Митингът завърши с молитва, благодарност към полицаите, и благослов от страна на п-р Иван Хазърбасанов. За пореден път молитвеното шествие се отправи по бул. „Гурко“ , храм-паметника "Ал. Невски", бул. "Раковски". Вярващите отново спряха, за да отправят гореща молитва пред сградата на Европейския парламент, след което с песни се придвижиха към парка пред НДК, за последна молитва.
 
Евангелски вестник благодари на Българска християнска медия, която с професионален видео материал ни направи съпричастни на цялостното събитие. Специални благодарности на героичния оператор Даниел Колев, автор на видеото.
 
 
Снимки от събитието може да гледате тук: Албум
 
Автор на снимките: Влади Райчинов
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg