Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християни от родна Тракия на митинг за свободата на вярата

Main Pic
Публикувана: 18.11.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2289
Коментари: 0

На 18 ноември от 14:00 ч. на площад "Централен" в град Пловдив се проведе митинг. Той имаше за цел да изрази протест срещу противоконституционния законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. Митингът беше организиран от евангелските християнски общности в града и някои околни населени места.

Въпреки студа и дъжда на призива за митинга се отзоваха над 500 души, включително от Асеновград, Пазарджик и Перущица, като сред тях имаше и семейства с малки деца, за които събитието очевидно беше важно, въпреки неблагоприятните атмосферни условия.

Събирането започна с молитва. Изказаха се шестима пастири и двама юристи. Юристите обясниха как предложеният законопроект противоречи на Конституцията и на други международни актове, които България е подписала.

Беше разяснен историческият принос на евангелските християни за автокефална Българска православна църква, Възраждането, Априлското въстание, Освобождението на България от турско робство, новата история и днешно време.

Посочиха се скандалните текстове в законопроекта и на кои разпоредби на Конституцията и международните нормативни актове, ратифицирани от Народното събрание, противоречат.

Пастир на църква в кв. Столипиново, Пловдив (най-големият район в България, населен от български граждани от турски и ромски етноси в България) разказа за работата на евангелските общности в квартала за итеграцията на роми и турци, за постигнатите резултати и какви пагубни последици би имал законопроектът за всичко това, ако бъде приет.

Митингът завърши с призив към народните представители да отхвърлят проблемните промени на закона, както и с пламенна молитва към Всемогъщия Бог.

Събитието беше отразено със статия в Пловдив 24.

Източник: адв. Димитър Спилков

Автор на снимката: Марина Горанова

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg