Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Живо ли е богословието?

Main Pic
Публикувана: 24.11.2018
Автор: п-р Георги Гърдев
Прочетена: 1100
Коментари: 0
Могат ли християните да обяснят своята вяра? Могат ли да обяснят вярата си в Бог Отец и да продължат с обяснение на спасителната си вяра в Христос? Тук не говорим за философско изложение на вярата, а за основни християнски доктрини, които касаят Библията, спасението, Троицата, Христос. Можем ли да ги обясним, ако някой ни помоли за това? Дали просто казваме: „Обичай Исус и обичай другите, това е всичко.” 
 
Хора, които биха използвали израза по-горе, несъмнено знаят „за християнския вървеж”, но не са наясно с „християнското мислене”. Техният живот е бил кръстен, но не и техният ум. Те са посветили сърцето си на Христос, но дали познават основите на християнската история и богословие? А дали познават библейската история? Някои са по-заинтересовани да се научат да изцеляват, преди да могат да обяснят "Христологията" (доктрината за богочовека Христос).
 
Не ме разбирайте погрешно – любовта е висша добродетел. Важна добродетел е и правилното използване на Писанието, както и правилното излагане на Божието чудно спасение. В края на краищата, първата и най-важна заповед е: „Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум.” Ние често забравяме израза "всичкия си ум". Въпросът е дали набожността е по-важна от богословието. Любовта към Бога и ближния се е превърнала в духовна мантра. Сякаш няма място за подчинение към Него, за слушане на Неговия глас. Какво да кажем за по-сложните нюанси на Божиите очаквания спрямо човека?
 
Ако сме истински християни, ние трябва да можем да обясним богословски кой е Исус. Той е Божият Син. Той е Бог. Той е Месията. Той е Божият агнец. Всичките тези понятия се намират в Библията. Те имат дълбок, изключително сериозен богословски смисъл. Ние не само трябва да усещаме Бога, както правят последователите на Ню Ейдж. Ние трябва и да можем да познаем Неговата същност, до степента, открита ни в Библията. Ние не само трябва да обичаме Бога. Трябва да Го познаваме.
 
Нуждата от набожност и богословска дълбочина е оргомна в църквата. Църквите ни са пълни с хора, които имат огромна любов към Бога, но съдържанието на тяхната вяра е нищожно. Те не могат да обяснят вярата си, и когато се премине на по-високото, интелектуално ниво на обяснение, те остават безмълвни. Наскоро разговарях с един приятел от друг град, с когото изучаваме Библията и го попитах: „Защо според теб, Исус е наречен Божият Агнец?”  Той ми каза: „Защото Исус е нежен и мил, като агънце.” Когато му обясних различните разбирания за „Божий агнец” въз основа на по-задълбочено изучаване на Словото, той не можеше да повярва, че толкова много неща могат да се научат.
 
Скоро слушах аудио проповед, в която проповедникът много авторитетно заявяваше, че човек, който има проблем (депресия по-специално) е обладан от демони и не може да бъде кръстен в Духа. Според въпросния проповедник такъв човек бил съгрешил. В един от клоновете на църквата ни имаме жена, която страда от депресия, но е кръстена със Светия Дух и си върши задълженията като майка, съпруга и един от ръководителите на църквата. Съгласен съм, че понякога, за някои болести, Библията казва, че са демонично влияние, но на други места, много ясно, същата книга заявява, че това е болест или "трън в плътта". Причината не се свежда до грях или демонично влияние. Представяте ли си, колко болка може да причини подобно твърдение у хора, които имат здравословни проблеми (психически или физически)? Можем ли да сме убедени, че болестта е по тяхна вина, или се дължи на демонично влияние? Става дума за хора, които сериозно си изпълняват задълженията, които са поели пред Бога и хора, които имат у себе си Божият Свят Дух.
 
Как да си обясним това? Много от проповедите ни са насочени към лична опитност с Бога и просперитет, вместо дълбоко екзегетично изучаване на текста. Проповедите ни са често като психотерапевтичен сеанс, който успокоява хората, вместо да ги кара да се задълбаят в Писанието и да открият кой всъщност е Бог. В миналото Бог ни се е откривал чрез пророци и съдии, но сега ни се открива чрез Своя Син. Сега ние можем да изучаваме Словото Му, да разберем какво означават думите на Бога: "Аз Съм, който  Съм би, който Съм и който ще бъда”. Това е възможно чрез изучаване на Божието слово и водителство чрез Светия Дух.
 
"Върху това имаме да кажем много неща и мъчни за поясняване, защото сте станали тъпи в слушане.  Понеже докато вие трябваше до сега, според изтеклото време, и учители да станете, имате нужда да ви учи някой изново най-елементарните начала на Божиите словеса, и достигнахте да имате нужда от мляко, а не от твърда храна. Защото всеки, който се храни с мляко, е неопитен в учението за правдата, понеже е младенец; а твърдата храна е за пълнолетните, които чрез упражнение са обучили чувствата си да разпознават доброто и злото" Евреи 5:11-14.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg