Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Световната общност на Асамблеите на Бога с официално писмо до президента Радев

Main Pic
Публикувана: 26.11.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1751
Коментари: 0
Уважаеми читатели, запознаваме ви с писмото, изпратено от Световната общност на Асамблеита на Бога до Президента Р. Радев. Копие от същото писмо е изпратено и до Премиера на Република България, до Председателя на Народното Събрание и до други български държавници и институции. 
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  26 ноември, 2018 година
 
                                                                                                                        До почитаемия Румен Радев,
 
                                                                                                                      Президент на Република България
 
Скъпи Президент Радев, 
 
Поздрави!
 
Пиша Ви от името на Световната общност на Асамблеите на Бога в качеството си на неин председател. Световната общност на Асамблеите на Бога е петата по численост християнска организация в света, с повече от 370 000 църкви в над 200 страни и територии, и повече от 70 милиона членове. Единствените християнски групи, които имат повече членове от Асамблеите на Бога са: католиците, православните, англиканите и лутераните. Пиша Ви с дълбока загриженост заради предложените в новия български Законопроект ограничения, насочени към религиозната свобода в България.  
 
Това писмо има за цел да изрази нашата сериозна загриженост относно предложените промени към Закона за вероизповеданията в България, които както изглежда са в нарушение на Европейската конвенция за човешките права и сериозно ще ограничат свободата на вярата в страната Ви. Макар и да разбираме дълбоката Ви загриженост за националната сигурност на народа Ви, с оглед на екстремизъм, който често се проявява от определени религиозни радикални елементи в света, ние въпреки това сме убедени, че въпросният законопроект не е разумен начин да се спре подобен радикализъм. Убедени сме, че подобен ограничителен законопроект само ще окуражи още повече радикалните нелегални дейности на част от въпросните опасни екстремистки елементи в обществото. За нас, както и за голяма част от християнските общности, е изключително тревожно, че сме поставяни в една и съща категория с подобни екстремисти.
 
Мерките, които предлагате, сериозно ще попречат на нашите усилия да помагаме на малцинствата в България, както и ще навредят на онези духовни служители, които имат желание да служат безкористно на Вашето общество. Голяма част от нашите усилия отвън са насочени към хуманитарна и образователна дейност. В исторически план тези наши начинания са имали за цел само да подтикнат към благотворителност във всички сфери на Вашето общество. Предлаганите от Законопроекта промени в Закона за вероизповеданията ще създадат възможност за повече незаконна дейност, а същите ще ограничат такива като нас, които спазваме законите и имаме желание да допринасяме за благоденствието и добруването на българското общество.
 
В качеството си на световна общност, Асамблеите на Бога апелират към Вашето чувство за респект към милионите християни, които искат да изявяват вярата си в едно свободно и демократично общество, като отхвърлят всеки намек за завръщане към времето, когато подобни свободи, на които ние се радваме, са били потискани в страната Ви.
 
Благодаря Ви, че ще се вслушате и ще вземете предвид нашата загриженост по този толкова сериозен въпрос.
 
 Сърдечно: 
 
Джордж О. Ууд, Председател,
Световна общност на Асамблеите на Бога
 
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg