Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ескалация на насилието срещу християни в Индия

Main Pic
Публикувана: 27.11.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1193
Коментари: 0

Ситуацията на християните в Индия се е влошила през последните няколко месеца по причина на зачестили нападения от страна на екстремистки групировки. 

Комисията за религиозна свобода на Евангелската общност в Индия алармира, че се касае за "системна кампания" срещу християните в страната. За последните два месеца в индийския щат Утар Прадеш е имало 44 нападения. 

Християните в Индия и по-специално тези в Утар Прадеш, са се обърнали с призив към местните власти да се погрижат за тяхната безопасност, като вземат нужните мерки.

Евангелската общност на Индия (ЕОИ) е публикувала официален документ, от който става видно, че от общо 71 нападения срещу християни за последните 2 месеца, 44 са извършени именно в щата Утар Прадеш. 

В писмо до властите ръководителите на ЕОИ заявяват: "Предвид наближаването на Рождествените празници, ние отправяме молба към главния министър на щата, Йоги Адитянат, да направи необходимото, за да осигури безопасността на християните, така че да можем да празнуваме всеобщия празник на любовта и надеждата в мирни условия". 

ЕОИ е категорична в искането си екстремистите, които нападат евангелски християни, опожаряват църкви и убиват вярващи, да бъдат преследвани съгласно закона и да бъдат подведени под наказателна отговорност.

"Системната кампания" на насилие срещу християните се дължи на усилената мисинерска работа в бедните села, където стотици индийци приемат Христос и се присъединяват към евангелските църкви. Мисионерите са обвинявани, че насила карат местните селяни да изпоставят хиндуистката вяра и да станат християни.

Християни са успели да заснемат видео материали, от които се вижда как полицаи блокират пътя и не разрешават на новоповярвали християни от селата да отидат на църква. 

За изминалите 10 месеца в щата Утар Прадеш са регистрирани 195 случаи на насилие срещу християни. В щата живеят 220 милиона души, повечето от които са хиндуисти. Евангелските християни съставляват само 0.18% от населението в тази част от Индия.

Източник: Evangelical focus

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg