Събота, 07.12.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"Нека остави нечестивият пътя си, И неправедният помислите си, Нека се обърне към Господа, и Той ще се смили за него, И към нашия Бог, защото Той ще прощава щедро." Исая 55:7

OnLine
RSS Facebook Twitter

Европейското християнско политическо движение с писмо до българския премиер

Main Pic
Публикувана: 28.11.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 795
Коментари: 0
Европейското християнско политическо движение (ЕХПД) е политическа асоциация на християндемократически партии и организации, които са активни на всички разнообразни политически равнища в Европа. ЕХПД е представено на национално или европейско равнище в десет държави-членки на ЕС.
 
ЕХПД се занимава с широк кръг от въпроси и теми. По време на предстоящата кампания за европейски избори ЕХПД ще се съсредоточи върху следните пет акцента: Брак и човешко достойнство; Трафик на хора и секс-индустрия; Устойчиво предприемачество и икономика; Приоритет за семейството; Свобода на вероизповеданието, свобода на съвестта и свобода на изразяване на мнение. 
 
Вчера на уебстраницата на ЕХПД можеше да се види прес съобщение със следното заглавие:
"Нов религиозен закон може сериозно да навреди на християнските общности в България" 
 
Ето и превод на текста: 
"Членове на Европейския парламент и на ЕХПД изразиха загриженост относно новия Законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, внесен в Народното събрание в България.
 
Евродепутатите споделят, че изпитват съмнения относно внесения закон, тъй като потенциално той може сериозно да накърни религиозната свобода в България. През последните седмици те научават за нарастващи смущения сред широки кръгове в християнските общности в България относно възможните отрицателни последици от този проектозакон върху живота на вярващите. 
 
Сред различните аспекти на новия законопроект има клаузи, които значително повишават критериите за регистрация според броя на членовете; допускат държавната ресорна дирекция безцеремонно да се намесва в доктрините и обредите; възлагат правомощия на държавната дирекция да преценява дали регистрираните религиозни общности изпълняват новите изисквания в закона
 
В писмото си до българския пермиер Бойко Борисов те пишат: "Свободата на изповедта и вярата се смята за фундаментално право на всички граждани на ЕС и е стълб на европейската демокрация. Ние сме напълно убедени, че за Вас благополучието на българския народ и развитието на българското общество е най-висш приоритет. Нашият опит от нациите, които представляваме, е, че когато се зачита принципът на недескриминиране срещу християни от всякакви деноминации, това неизменно води до хармонично и благоуспяващо общество." 
 
В края на писмото евродепутатите от ЕХПД призовават българските законотворци да вземат предвид тези аргументи и да предприемат необходимите стъпки, за да се съхранят правата на религиозните малцинства в България. 
 
Копие от писмото е изпратено до председателя на Европейския парламент Антонио Таджани с призив и за неговата намеса. 
 
 
Източник: ecpm.org 
Превод: Влади Райчинов
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg