Четвъртък, 16.07.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Исус му каза: Прогледай; твоята вяра те изцели." Лука 18:42

OnLine
RSS Facebook Twitter

Библията - книга на книгите

Main Pic
Публикувана: 01.12.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1727
Коментари: 0

В Деня на Библията, празнуван от протестантите в България, нека да си припомним 10 уникални факти, свързани с Книгата на книгите.

 1. Библията е написана за период от 1600 години от около 40 мъже. Времето на писане е от 1500 пр. Хр. до 100. г. сл. Хр.
 2. Макар Библията да е 1 книга, тя съдържа 66 по-малки книги. Книгите на Стария завет (39) са написани преди раждането на Исус Христос, а Новият завет обхваща живота на Христос и отвъд него (29 книги).
 3. Всяка от книгите в Библията, с изключение на 5, са разделени на глави и стихове. Петте, които не са разделени по глави, са Авдий, Филимон, 2 Йоан, 3 Йоан, и Юда. Това са кратки книги, които имат по 1 глава, разделена на стихове.
 4. Главите са въведени в Библията през 1238 година от кардинал Хюго де С. Каро. Стиховете са добавени чак през 1551 година от Роберт Стефанус.
 5. Най-дългата глава в Библията е Псалм 119 с 176 стиха. Най-кратката глава е Псалм 117 само с 2 стиха. Между другото, средната глава на Библията е Псалм 117.
  Най-дългата книга на Библията е Псалми с 150 глави, или Псалми. Съдържа 43 743 думи. Най-кратката книга е 3 Йоан само с 1 глава и 299 думи.
  Най-дългият стих в Библията е Естир 8:9 с 90 думи. Най-краткият стих е Йоан 11:35 само с две думи, "Исус се просълзи".
 6. Има много книги, написани за и от различни религии. Но Библията е единствената, която включва действителните думи на Бога. Тези, които вярват в Библията, също вярват, че Бог е вдъхновил различни хора през годините, за да напишат реалните Му думи за човечеството. В Библията се казва повече от 3 000 пъти  "така казва Господ." И думите, които следват, са изречени от Бога.
 7. Има няколко светски историци, които описват събития, за които четем в Новия завет. Най-известен сред тях е Йосиф Флавий. Той е еврейски историк. Тацит е римски историк, който не би имал полза от това да не казва истината. И тези историци, както и други, могат да удостоверят историческата точност на Библията.
  Има исторически открития, които продължават да подкрепят точността на Библията. Мерил Ънгър, който е автор на библейски речник, пише следното: "Археологията на Стария завет е преоткрила цели народи и по най-удивителен начин запълва исторически пропуски, допълвайки нашето знание за библейската обстановка."
 8. Според информация на Международните библейски дружества и издателство "Гедеон", всеки ден се продават или подаряват по 168 000 Библии само в Съединените щати. Исторически е доказано, че Библията е най-продаваната книга на всички времена. Библията е преведена на повече от 1 200 езика.
 9. В Библията няма противоречия. Различни хора твърдят, че намират противоречия, но те обикновено вадят стихове от техния контекст. Когато разглеждаме Библията като едно цяло и разбираме нейните учения, няма противоречия. Това е удивително, като се има предвид, че Библията е написана за такъв дълъг период от време. В Библията има повече от 3 200 стихове с изпълнени пророчества, но все още има повече от 3 100 стихове с неизпълнени пророчества.
 10. Въпреки че има най-малко 40 различни автори, които пишат части от Библията, някои от тях са по-плодотворни от други. Апостол Павел пише най-малко 13 книги от Библията. Моисей пише първите 5 книги. Библията приписва повече от 3 000 притчи на цар Соломон. Не всички са записани в книгата Притчи. Въпреки това, повечето от отделните притчи в книгата Притчи са дело на цар Соломон.
   
  Източник: What Christians Want to Know
  Превод: Петя Зарева
   

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg