Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Свобода на вярата: право, за което да се борим

Main Pic
Публикувана: 01.12.2018
Автор: Петя Зарева
Прочетена: 2239
Коментари: 0
Доживяхме поредния декември, с прекрасните Рождествени светлини и украси, с приповдигнато настроение от наближаващите празници. Хората вече планират предстоящите почивни дни, а и зимата напомня за себе си със съответните температури и снежна покривка според очакванията.
 
Евангелските християни са най-активни и ентусиазирани в това празнуване. Всяка година църквите отделят специално време на празниците, не само с украсите, но и с Рождествени програми и концерти, които се подготвят с месеци преди това. В тях са включени деца, младежи и възрастни, които дават всичко от себе си, за да бъде Спасителят почетен и издигнат в една страна, която се счита за християнска.
 
Същите тези евангелски християни, обаче, които вчера празнуваха Деня на Библията, а днес се сещат за Международния ден за борбата с робството, са принудени за поредна 4 неделя да излязат в центъра на София, за да кажат своята дума и да издигнат своя глас в защита на свободата. Днес протестът беше провокиран от факта, че през изминалата седмица не се случи нищо, което да ги увери, че българските управляващи възнамеряват да предприемат мерки за оттегляне на Законопроекта с промени в Закона за вероизповеданията. Коментарите в светските медии също бяха пренебрежителни в по-голямата си част, сякаш имаха за цел да омаловажат случващото се. 
 
В края на седмицата, преминала под знака на най-различни гневни протести и различни искания на неодоволни граждани, пред площад "Народно събрание" се стекоха най-верните, най-смелите и най-будните християни, които пренебрегнаха студа и удобството си, за да издигнат за пореден път знамена, да държат с часове плакати с премръзнали пръсти и да пеят "Бог да пази България!" с цяло сърце така, сякаш това е единственото им занимание за деня. Държаха се така, сякаш атмосферните условия нямат никакво значение. Виждаха се и усмивки, прегръдки и пламнали лица, все неща, които са чужди на напрегнатото българско ежедневие, белязано от стреса.
 
П-р Иван Хазърбасанов, Християнски център, София  откри  митинга с известен стих от Йоан 1:1: "В началото беше Словото и Словото беше у Бога, и  Словото беше Бог". Той бодро заяви, че искаме свобода за вярата в България, не искаме специални облаги, а само възможности за избор. П-р Хазърбасанов поясни, че евангелските християни искат да споделят вярата си без ограничения, да проповядват навсякъде и да се събират по всяко време. За пореден път той беше категоричен, че не искаме пари и субсидии, а свобода да говорим за Христос на всяко място, да имаме свобода за сдружаване. Той заключи, че всеки, който се е покаял, трябва да има свобода да споделя  своята вяра, а нашето искане е успоредно на Конституцията, така че управляващите са длъжни да ни чуят.
 
След като участниците в митинга дружно изпяха Химна на Република България и се помолиха за благоденствие в страната ни, П-р Анатоли Еленков, ректор на ВЕБИ обяви, че протестантите са навън за 4 пореден път, защото проектозаконът, изискващ промени в Закона за вероизповеданията, все още не е оттеглен. Той твърдо заяви, че ще продължаваме да се събираме, защото готвеният законопроект е антидемократичен и противоконституционен, в разрез с  международни актове и спогодби, които България е подписвала и е длъжна да спазва. П-р Еленков спомена, че в комисиите е имало корекции, но нищо не е прието официално. Независимо какво се говори в медиите, докато законопроектът не бъде изтеглен, нищо не е сигурно. Той заяви, че единственото, което е променено след работата на Комисиите,  е  изискването за регистрация, което от 300 души се е превърнало в 3000. П-р Еленков припомни, че изискването  за сформиране на политическа партия е наличие на 500 души, а от вероизповеданията искат 3000, защото очевидно те са по-вредни от една политическа партия. Той увери, че ако се приеме въпросният законопроект, това ще означава пререгистрация на всички вероизповедания. Деканът на ВЕБИ беше категоричен, че законът ще наруши правото на самоопределяне. Той припомни за успеха на протестите, организиран от майките на деца с увреждания, които не са били много на брой, но са били единни и последователни, и постигнаха успех.
 
П-р Влади Райчинов, заместник - председател на ОЕЦ припоми, че на днешния ден свети Киприан е бил ръкоположен като митрополит на Киев и Литва. Макар да е българин, Киприан става водач на цяло вероизповедание в Русия. И ние се гордеем с него. Защо тогава да пречим на чужденци, които искат да служат в България?  П-р Райчинов спомена, че това е само едно от поне 15 неща, които управляващите ще наложат като ограничение на вярващите, ако законопроектът не бъде оттеглен. От името на ОЕЦ той изрази възмущение от подобен акт и зяви своето твърдо "НЕ" на закон, който е антиконституционен и нарушава нашите граждански права. П-р Райчинов заяви, че протестът има за цел да чуят гласа ни, защото ние имаме права и сме готови да ги отстояваме на по-висока инстанция. Той увери присъстващите и всички, които го слушат, че ОЕЦ ще предприемат мерки и ще бъдат задействани световни съдилища. Райчинов информира за всички писма, изпратени през последните две седмици от международни правни институции, спомена и за писмата, получени в наша подкрепа от Американската комисия за международни религиозни свободи, Панел за религиозни свободи към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Европейско християнско политическо движение и много други. Той заяви, че в Европа се знае какво става в България, защото не живеем на откъснат остров. Райчинов припомни, че е сезирана Венецианската комисия и докато тя не се произнесе, никой в България не трябва да предприема каквото и да е във връзка със законопроекта. Той заяви, че протестантите са на протест, защото имат общ дразнител, който ги е изкарал на улицата. Припомняйки наближаването на Рождествените празници, п-р Райчинов с горчивина коментира, че ако българският законопроект беше в сила в Израел, когато Христос се роди, нито ангелите, нито овчарите, нито мъдреците биха имали шанс, а щяха да бъдат арестувани и подведени под съдебна отговорност заради нарушаване на закона. Едните нямаха официално разрешение, другите се бяха събрали в нелицензирана сграда, а третите бяха чужденци. П-р Райчинов зададе драматичния въпрос: "Това ли ще е страната, която ще вкара Христос в затвора?", след което призова за ново начало. Той припомни, че днешната дата е годишнина от първото трансплантацирано изкуствено сърце, а утре е годишнина от първото трансплантирано човешко сърце. Райчинов заключи, че България се нуждае от хора с променени сърца, с нови мисли и чувства. 
 
П-р Иводор Ковачев, капелан на софийски затвор, църква „Мисията“ - заяви, че въпреки студа няма по-приятно място от това, защото вярващите могат да изразят свободно мнението си. Той припомни, че злото се шири там, където добрите хора не правят нищо. П-р Ковачез заяви, че като добри хора, трябва да направим нещо и сме навън, за да воюваме, снабдени с духовни оръжия и силата на словото. Той изрази желание всички добри хора в България да говорят добрите новини, така че евангелието  да достигне до най-тъмните кътчета на държавата. П-р Ковачев спомена, че нещата не приключват днес. Християните имат длъжността да изявяват Христос през цялата седмица, всеки ден, като споделят Благата вест на всички, с които се срещат, така че доброто слово да стигне възможно най-далеч, до повече хора. Той заяви че е време да има хора с положителни нагласи, които обичат Божието слово. П-р Ковачев призова да ширим доброто послание, защото единственото спасение е възможно чрез Месията Исус Христос. Той заключи, че никой няма право да ни ограничава, като поясни, че хората по човешки се опитват да променят човешката душа, но докато Месията не влезе в сърцата, няма да има промяна. 
 
П-р Румен Иванов, Божия църква в България увери присъстващите, че свободата не се получава даром. Той припомни, че преди 30 години атеистичната власт се е оттеглила от преследването на истинските християни, като заяви, че комунизмът си е отишъл, но не и комунистическото мислене. П-р Иванов заяви, че е време да отстояваме свободата, която е наше право, гарантирано от Конституцията. Той беше категоричен, че няма демократична страна, в която да се ограничава Конституцията, правото на слово, изповед и сдружаване. Според него предвижданите ограничения за духовните служители, е абсурдно. Той заяви, че ние не се борим за пари и предложи на управляващите с тези пари да увеличат пенсиите и да помогнат на хората с увреждания. П-р Иванов припомни, че в преди 30 години домът му е бил част от гонената църква. Той призова всеки християнски дом да стане център на благовестието, а всеки пенсионер – мисионер. П-р Иванов коментира, че евангелските църкви в циганските махали са единствените места, където не се краде и не се лъже, а се вършат добри дела, и хората се учат на милосърдие, и състрадание. Той заяви, че ромските пастири са истински просветители, които променят живота на хората, макар и да не са толкова образовани. Подчертано беше, че там, където има евангелски църкви, намалява престъпността. В заключение п-р Румен Иванов заяви, че ние сме пред Царя на царете и отправи молитва за благодат, нужна на българите, мъдрост за управниците и кураж за вярващите да отстоява вярата и свободата.
 
П-р Татеос Нигохосян, ЕПЦ "Вяра" – изрази радост, че верните християни отново са заедно, като припомни, че през 1879 година във Велико Търново е подписана Конституция, в която е гарантирана свободата на вярата. Той коментира, че днес се посяга на тази свобода и обяви, че вярващите протестират, призовавайки управниците да  дръпнат ръцете си от свободата на българите. П-р Нигохосян припомни думите на Исус "Истината ще ви направи свободни", като коментира, че в България има нечестиви хора, които говорят, без да изпълняват. Той беше категоричен, че който отнема свободата, не е познал Божия син. П-р Татеос препоръча Христос на всеки, който не го е познал, като призова да отвори сърцето и приеми този, който дава свободата. Той заключи, че външната промяна идва от вътрешната свободата и призова за изграждане на вътрешния си живот, защото тогава ще постъпваме като свободни хора. П-р Нигохосян  призова към покаяние всеки, който не се е примирил с Бога, защото само тогава България ще се интегрира с Божието царство. В заключение той заяви, че всички искаме да знаем имената на онези, които всъщност настояват за тези промени за Закона за вероизповеданията и ги призова да не се крият зад своите политически партии.
 
П-р Милко Милков, Християнски център Варна, беше категоричен, че ако въпросният законопроект беше действащ по времето на Кирил и Методий, щеше да им бъде забранено да работят в страната ни, а това щеше да има пагубни последствия. Той заяви, че пледираме законопроектът да бъде изцяло оттеглен. Той апелира към позицията, дадена ни от Христос, като заяви, че имаме власт и всяко коляно ще се преклони пред нашия Спасител. П-р Милков коментира, че нашата молитва има сила и трябва да се съгласим в молитва законопроектът да бъде спрян. Той цитира Евреи 7:25 и се помоли с властта на Исус Христос и в Негово име, за благоденствие, изобилие и свобода за благовестието, отворени врати, навсякъде, където хората искат да изразят вярата си. Отправена беше и молитва за законотворците и  протекция от Господа за всички хора в страната.
 
П-р Валери Монелски, църква на Назарянина, Монтана спомена, че идва от най-бедната част на Европа, северозападна България. Той цитира думи на позната възрастна жена: "Взеха ни хляба, изгониха децата ни, опустяха домовете ни, сега искат да ни вземат душите!" П-р Монелски беше категоричен, че никое оръжие, скроено от човеци, няма да устои пред Бога и Неговите хора. Той се помоли Бог да осуети онези желания на политиците, които биха ограничили свободата на вярващите. 
 
П-р Людмил Арсов, църква "Приятели" заяви, че сме излезли да се молим, но и да ни чуят и да ни видят, защото преди седмица бяхме 3000, а при отразяването на събитието медиите споменаха, че сме само 100. Той спомена, че е време държавниците да виждат нещата каквито са, не каквото искат да ги предсатвят. П-р Арсов се моли Бог да работи суверенно, като спомена, че властта не е гарантирана на никого. Той призова Бог да извърши волята си заяви, че който рита срещу Бога, Бог може да го отстрани. Той заключи, че Бог е на трона, но и в нашите сърца.
 
П-р Илиян Евтимов, църква "Елим", беше уверен, че християните разполагат с най-силното оръжие, молитвата и заяви, че Бог чува молитвите на праведните. Той отправи благослов за България, като се помоли за мъдрост с увереност, че Бог премахва неща, които се клатят. П-р Евтимов се помоли и за закрила на Божия народ, убеден, че ние сме под Неговата защита и когато търсим помощ от Него,  Бог е зад нас, до нас и ние ще вървим с Него до края.
 
След вдъхновени речи и молитви шествието се отправи към така наречения "триъгълник на властта", мястото между президентството, премиерството и министерски съвет, с увереност, че там, където стъпят нозете на вярващите, там ще има свобода за словото и за вярата. 
 
Вярващите поеха с песни и за пореден път скандираха "Исус е пътят, истината и животът!" и "Свобода за вярата в България!"
 
Пред "Триъгълника на властта" молитви бяха произнесени отново от няколко духовни служители:
 
П-р Стефан Буюклиев  се помоли управниците да бъдат готови да чуят народа, с увереност, че България е събудена да отстоява вярата. Той призова за мъдрост и далновидност у държавниците, убеден, че Бог може да съгради онова, което някой иска да разруши.
 
П-р Георги Пенчев, беше убеден, че когато искаме нещо угодно на Бога, Той благоволява в отговора. Той се помоли за свободата на вярата и заяви, че на кръста Христос е извоювал свобода за всеки вярващ. В молитвата бяха споменати и управниците и благословението на страната. П-р Пенчев се помоли децата да се радват на изобилие, в очакване на свръхестествена намеса за победа, с увереност, че Божият отговор няма да закъснее.
 
Последната молитва беше произнесена пламенно и горещо от прекрасната Борислава Владимирова, която призова Бог да върне младите хора, напуснали България. Тя се позова на Божието обещание да ни даде бъдеще и надежда, с увереност, че срещу Божия народ няма да устои нито едно оръжие, скроено от човеци. Молитвата завърши с увереност, че Господ може да разшири Своето Царство във всички малки и големи селища на България.
 
В края на шествието п-р Иван Хазърбасанов отново призова присъстващите на колене да произнесат молитвата "Отче наш..." в знак на смирение и преклонение пред Царя на царете, на Когото принадлежим и от Когото очакваме милост.
 
В заключение, п-р Хазърбасанов заяви, че ако законопроектът не бъде оттеглен междувременно, ще бъдем пак заедно докрай и молитвените шествия ще продължат до пълна победа.
 
Автор на снимката: Влади Райчинов
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg