Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

От Николай Чудотворец до Дядо Коледа

Main Pic
Публикувана: 05.12.2018
Автор: Петя Зарева
Прочетена: 2696
Коментари: 0
Време е за шаран. Някои ще го сготвят на фурна с орехи и резени лимон, а други ще заложат на тигана. Може би ще има и такива, които ще запалят скарата. Ще попитате защо ви занимавам с Николай Чудотворец именно в "Евангелски вестник", където темата за светиите не е най-актуалното четиво в 2018 година. Предстои да ви обясня.
 
Когато човек е роден и израснал в евангелско семейство, но в социалистическо общество и са му забранявали да празнува Рождество Христово, у него непременно има една носталгия по празника. Спомените включват нощни бдения, където "празнуването" всъщност представляваше молитвено събрание, което продължаваше 3-4 часа. Разбира се, всичко това без песни и украси, но когато си на 16, а ходиш на "забранена църква", украсата е последното, което те вълнува. Дните около истинския празник  Рождество даже бяха работни, да не би някой да се сети за какво става дума. За сметка на това се величаеше Нова година с интересните, но неразбираеми образи на Дядо Мраз и Снежанка, варианти на руския Дед Мороз и неговата вярна помощница, Снегурочка, които познавахме още от детската градина.
 
Демократичните промени настъпиха и Дядо Мраз се превърна в Дядо Коледа без много обяснения. Сега може да се види най-редовно в реклами на "Кока-кола", именно и най-често по "Коледа". Едно обаче не се е променило. Всяка година българският народ продължава да яде шаран на 6 декември и да отправя поздравления до приятели и познати с името Никола(й) и неговите производни. Впрочем не зная дали сте наясно, че Николай всъщност е руският вариант на красивото българско Никола (име с гръцки произход), което проучванията посочват като четвъртото по популярност мъжко име в България.
 
И тъй, вече съм добра запозната и със Западната култура, и нейните традиции. Всъщност не е нужно да я проучвам, защото е достатъчно да изгубя време пред телевизора около предстоящите празници, за да се натъкна на един замаскиран богохулен факт. Става дума за Дядо Коледа. Милият закръглен старец, със снежнобяла брада, коса и мустаци, пухкава червена роба и калпак, както и послушни елени, теглещи разкошна вълшебна шейна. Ще запитате какво става с Николай Чудотворец. Все пак той беше първи в заглавието. Така си е. За тези, които не са чели житията на светиите, съвсем накратко ви запознавам с биографията на светеца:
 
Никола е роден през 270 година, в град Мира, днешна Турция, в знатно и състоятелно семейство. Чичо му, който бил епископ на град Патара в Ликия, подготвял своя племенник за духовен сан. В мъчителните за християните години, докато владеели императорите Диоклециан и Галерий, Никола служел като епископ в Мира. Бил свидетел на много страдания, но Господ опазил живота му. На Първия вселенски събор в Никея, през 325 г. Никола бил толкова възмутен от еретичните идеи на Арий, че му ударил плесница в израз на негодувание. Най-силно се възмущавал от връщането на християните към езичеството. Християнската традиция разказва, че раздавал имота си на бедните и се грижел за онеправданите.
 
Има няколко чудни истории за Никола, който хвърля кесии със злато през прозореца в дома на беден баща с три дъщери, за да им осигури зестра. Легенди се носят как светецът възкресил 3 деца, съсечени с брадва и върнал към живот един умрял младеж, паднал от мачтата на кораб. Разбира се, прочута е и историята за корабокрушението, при което Никола запълва с един шаран дупка в пробит кораб и така избавя всички пътуващи в него. Вече знаете защо толкова "шарани стават жертва" именно на Никулден. Светецът умира на 6 декември 343 година на 73 години. Части от мощите му са подарени на различни православни църкви. Подобна частица се съхранява и почита в храмовете на името на „Св. Николай Чудотворец“ в София и в Созопол. 
 
Да се върнем обаче към нашето съвремие и накратко да обясним как Николай Чудотворец се е превърнал в Дядо Коледа. Поради изброените по-горе чудеса, свързвани със светеца, той е покровител на децата, моряците, бедните и др. През Средновековието 6 декември (денят на смъртта му) се превръща в празник, в който децата получават подаръци в памет на свети Никола и неговата щедрост. В хода на Реформацията, когато преклонението към светиите и молитвите към тях отпадат, празникът е преместен на 24 и 25 декември. Идеята на Мартин Лутер е вниманието да се насочи към Христос, затова датата на празника е сменена, но подаръците за децата остават. Това обаче не лишава св. Никола от неговата популярност. Точно обратното.
 
Така стигаме до Дядо Коледа, който се появява в Англия, по времето на Хенри VIII. Англия изцяло престава да празнува деня на Никола на 6 декември и премества празника на 25 декември, като негов символ става веселият старец с червена роба, който пръска радост навред и изпълнява желания. Популярността на Дядо Коледа в Англия до голяма степен се дължи и на известната повест на Дикенс "Коледна песен", където популярният герой Скрудж е разведен из улиците на Лондон от духа на Коледа, облечен в зелена шуба, който дарява хората с радост и щастие.
 
В Холандия, Белгия и Швейцария името на добрия старец е Санта Клаус и неговата основна задача е да дарява добрите деца с подаръци, като ги оставя в обувките им пред вратата, като награда, че са били послушни през годината. В Германия образът на Дядо Коледа се свързва с езическия бог Один. Именно от него е заимствана идеята за белобрадия старец, който лети в небето, с вълшебна шейна, теглена от 6 елена и обикаля света, за да раздава подаръци на добрите хора. 
 
Съвременният образ на Дядо Коледа се утвърждава в Новия свят, където се стичат преселници от всички европейски страни, носещи със себе си своите обичаи, традиции и чествания. И тъй като културата на Съединените щати е ориентирана към комерсиалност, а рекламата е в основата на търговския успех, новият образ на св. Ник отлично се вмества в плановете за печалба. Така стигаме до 21 век, където св. Никола не само е покровител на Москва и Амстердам, но и вече ще намерите монети, които носят неговия образ в страните Беларус, Лаос, Полша, Румъния, Русия и др.  Дядо Коледа си има и адрес, така че хиляди дечица всяка година му изпращат писма със своите желания, а Канада твърди, че този адрес е на нейна територия. От 1982 година насам 13 000 пощенски служители в Канада имат задачата да отговарят на детските писма от името на Дядо Коледа и така играта продължава.
 
Мисля си обаче за истинския свети Никола, епископ на Мира, за неговото посвещение на Христос и за неговата непримиримост към ересите и езичеството. Питам се какво ли би било неговото отношение към факта, че името му се използва за комерсиални цели. Чудя се още: какво ли би казал Николай Чудотворец днес за това, че в съвременната ни комерсиална култура Христовото раждане, което е дело на съвършеното Му смирение и отъждествяване с всеки един от нас, е изместено от пародиен образ, пълна противоположност не само на Спасителя, но и на самия светец. Ако Никола удря плесница на Арий, защото не може да понесе мисълта Исус Христос да бъде принизяван до "сътворено същество, което стои по-ниско от Отца", какво ли щеше да стори с образа на Дядо Коледа, който всъщност е западна версия на собствената му личност?
 
Идолите са навсякъде, но те първо се раждат в сърцата ни. Неслучайно втората заповед е "Не си прави кумир!" На поредния празник е време да се запитам отново и отново: Кой владее на престола в моето сърце? Имам ли други богове? Разпознавам ли идола, когато го срещна, независимо дали се е породил в сърцето ми или се усмихва отсреща? Ще заблуждавам ли детето си с "вяра в чудесата", чийто автор е някой друг, а не Господ Исус Христос? Ще наскърбявам ли Божия Син, който остави славата Си, за да дойде и умре за мен, като се възхищавам на комерсиални образи с езически произход, за да бъда в тон с всеобщата суета?
 
Не, не искам да ви отнемам радостта от празнуването. Напротив, много бих искала тя да е свързана с правилния Източник. 
 
"В Твоето присъствие има пълнота от радост. Отдясно на Теб всякога веселие, Господи!"
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg