Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

За вярата на един президент

Main Pic
Публикувана: 06.12.2018
Автор: Петя Зарева
Прочетена: 1227
Коментари: 0
Един американски президент се пресели във вечността, изпратен с държавни почести от хиляди известни личности от цял свят, събрали се в Националната катедрала във Вашингтон, за да отдадат последна почит. Хиляди американци също се поклониха пред тленните останки на Джордж Буш, Старши, служил на страната и като вицепрезидент, и като президент.
 
Джордж Буш, Старши е герой от Втората световна война, оцелял след като пилотираният от него самолет е свален, а другарят му загива. Тогава той задава въпроса: „Защо Бог ме пощади и какво ли е приготвил за мен в бъдеще?“ Докато все още служи във Военновъздушните сили на САЩ, Джордж се жени за Барбара Уолкър. Двамата имат семеен живот от 73 години, до кончината на Барбара, само преди няколко месеца. Двамата имат 6 деца, едно от които умира от левкемия на тригодишна възраст. Единствено вярата и силата на молитвата им помагат да се справят с тази трагедия.
 
Джордж Буш учи в един от най-престижните учебни заведения в САЩ, университета Йейл, като завършва за 2 година и половина, вместо обичайните 4, с научна степен по икономика. След като заема последователно няколко държавни позиции, на конгресмен, посланик на ООН и директор на ЦРУ,  Буш служи като вицепрезидент в администрацията на Рейгън в продължение на 2 мандата (1981-989), след което е избран за президент в периода 1989-1993 година.
 
За своите 4 години като президент Джордж Буш произнася множество речи, в които 53 пъти говори за Съединените щати, като „една нация под Божия власт“, а в 220 свои изказвания споменава молитвата. Първото, което прави след встъпителната си реч за президент, е да наведе глава и да се помоли с думите: „Небесни Татко, прекланяме глави и Ти благодарим за Твоята любов.“ Всяка от срещите на кабинета му започва с молитва. В една от речите му, произнесена през 1990 година, Буш заявява: „Президент  съм вече цяла година, но дълбоко в сърцето си вярвам, че човек не може да бъде президент на САЩ, ако не вярва в Бога, не може да се справи без силата на вярата.“
 
Годините, в които Буш е президент, съвпадат с демократичните промени в България, падането на Берлинската стена и края на Студената война, все събития, които са известни като победа на демокрацията. Относно Буш и войната в Кувейт, историците твърдят, че "американският президент отказва да окупира Ирак и спазва твърдо действащите международни закони в тази област."
 
По време на тържествената погребална церемония се чуха молитви, старозаветни и новозаветни пасажи от Библията, проповеди и песни. Джордж Буш, Младши произнесе емоционална реч, в която сподели спомени с баща си, споменавайки вярата му в Христос поне няколко пъти, като го нарече „човек на молитвата, който се е предавал на общение с Бога и всеки негов ден е започвал с молитва.“ Споменато беше, че в последните си дни Буш Старши е свикал своите приятели, духовни служители, за да се помолят за него, защото е очаквал да отмине във вечността, за да бъде в присъствието на Христос и да се събере с любомата си съпруга, и дъщеричката, която са загубили.
 
Биографът на Дж. Буш споделя следното: „Божията промисъл действа по чудни начини, но едно е ясно: Джордж Хърбърт Уолкър Буш, който оцеля след огнено изпитание във войната преди 75 години, направи живота на нацията ни по-добър, по-свободен, по-топъл и по-благороден.“
 
Церемонията в Катедралата завърши с рецитиране на Апостолския символ на вярата, при което повече от 3 000 присъстващи официални лица, дошли там с покани, се изправиха на крака, за да изповядат:
Вярвам в Бог Отец, Всемогъщия, Творец на небето и земята. 
 И в Исуса Христа, Единородния Син Божи, нашия Господ: 
 Който бе заченат от Светия Дух, роден от Дева Мария, 
 Страдал при Понтий Пилат, Който биде разпнат и умря, и биде погребан, 
И слезе до преизподнята, и възкръсна в третия ден, 
Възлезе на небесата и седи отдясно на Бога Отца, Вседържителя, 
И пак ще дойде оттам да съди живите и мъртвите. 
Вярвам в Светия Дух. 
Вярвам в светата Съборна църква, в общението на светиите. 
опрощаването на греховете. 
Във възкресението на мъртвите, 
И във вечния живот. Амин. 
 
Вчера погребална церемония беше отслужена и в Хюстън, Тексас, където отново християнски изпълнители с обич и почит пяха в чест на любимия си президент, спомняйки си за неговата вяра. Смъртта на Дж. Буш, Старши беше едно свидетелство за вярата в Господ Исус Христос, а погребението на бившия президент стана повод вестта на евангелието да се чуе ясно на всички континенти. 
 
"Скъпоценна е пред Господа смъртта на светиите Му."
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg