Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Законите, вярата и свободата на съвестта

Main Pic
Публикувана: 07.12.2018
Автор: Момчил Петров
Прочетена: 1414
Коментари: 0
Съшествуването на храмове за религиозно поклонение в една страна не означава, че има свобода на съвестта. Храмове бяха останали и по време на комунистическия тоталитаризъм.
 
Съществуването на някакви регистрирани вероизповедания не означава, че съществува свобода на съвестта. Регистрирани вероизповедания има и в Северна Корея.
 
Да е позволено вярващите да извършват някакви религиозни ритуали на предназначени за това места не означава, че има свобода на съвестта. Дори в Саудитска арабия скоро позволиха на гостуващия коптски патриарх да произнесе молитва на специално място, в присъствието на журналисти и официални лица.
 
Свободата на съвестта означава, че вярващите хора са свободни да се самоорганизират или да се присъединят към организаирани общности, така както намират за добре. Да излъчват или следват свое лидерство в съгласие единствено със своята съвест. Да не бъдат обект на специално дискриминационно законодателство, което третира религиозната дейност като някаква подозрителна, опасна, застрашителна сфера на човешкото битие. Свободата на съвестта е свобода хората да формират, формулират, упражняват и прогласяват безпрепятствено своите верски убеждения.
 
Свободата на съвестта е разликата между свободното общество и контролираното чрез някаква насилствена идеологическа система. Защото религията е най-трудно манипулируемата област на човешкото съществуване. Политическата активност без да бъде формално ограничавана може да бъде направена очевидно безсмислена, чрез прикрити механизми на контрол. Но свободата на съвестта не може - една малка верска общност може да бъде функционално упражняване на свобода на съвестта, точно както и поклонението в огромна готическа катедрала. 
 
Вярата може да бъде смислена и удовлетворителна само когато е напълно свободна. Братството във вярата е реално, когато е резултат на свободен избор, а не на държавна принуда, следствие на заплахи или ограничения.
 
След два дни се навършват 70 години от Всеобщата декларация за правата на човека, събрала хилядолетния опит на човешката цивилизация в съпротивата на деспотизма и нечестивото владичество. Нейните членове 18, 19 и 20 ясно дефинират какво е свобода на съвестта.
 
Днес в България се прави чудовищен опит да бъдат заличени тези свободи.
 
Неделя, 9 декември, 13.30, площад "Народно събрание": Пети протест срещу промените в Закона за вероизповеданията.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg