Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Когато Конституцията е погазена

Main Pic
Публикувана: 08.12.2018
Автор: Петя Зарева
Прочетена: 1627
Коментари: 0
Днес е Вторият Адвент. Милиони християни с усмивки са запалили или ще запалят втората от четирите свещи, символ на четирите празнични недели преди Рождество Христово. Ще има и такива, които ще се съберат тайно в някой дом, без свещи и украса, и ще пеят безмълвно в прослава на Спасителя, защото всеки шум би означавал риск за живота и свободата им. Стотици млади и стари, които се наричат "деца на Бога", са посрещнали празничния Втори Адвент (символ на мира) в някой затвор или в очакване да бъде изпълнена смъртната им присъда. Престъплението им се състои в това, че са си позволили да изповядват Христос в страна, където това е равнозначно на богохулство.
 
Е, ние сме от първата група - тези с украсите и празничните свещи, но пък има и нещо, което ни свързва с останалите. От известно време незнайни сили, действащи единно чрез вота и подписите на "нашите" политици, готвят нещо, което, ако успее, бързо ще ни нареди в рисковите групи. Ако се чудите защо откакто се помня, се отъждествявам с малцинствата и ги разбирам отлично, то причината се свежда до факта, че от дете съм посещавала подземна църква в буквалния смисъл на думата 4 пъти седмично. Тя се помещаваше в мазето на един дом, но и в сряда, и в петък, и два пъти в неделя отсъстваха само онези, които бяха тежко болни. Бях и единствената млада християнка в цялото училище. С други думи, наясно съм какво предстои, ако законопроектът с предложените промени в Закона за вероизповеданията бъде приет. Не се страхувам! Моля се!
 
Седмицата премина в очакване. Малцинствата обаче никой не ги информира, защото не струват достатъчно, за да им се обръща внимание. От програмата на Народното събрание сами се осведомихме, че "нашият казус" отново е отложен. Междувременно ви запознахме с проведените в Европейския парламент в Брюксел конференция, семинар и изслушване на църковни лидери, както и с изказването на българския представител, п-р д-р Топалски. Накратко ще ви запозная с отговора, даден от трибуната на ЕП: 
 
"Като агенция, ние сме обвързани от определени компетенции в ЕС. Можем да работим по даден въпрос единствено ако касае договореностите между страните-членки на Европейския съюз. По темата за държавния контрол – да, наясно сме. През последните седмици получихме писма по темата за законопроекта в България. Беше сведена до нашето внимание. Трудността тук се състои в това, че рамките на този проблем са извън компетенциите на Европейския съюз. Нашият мандат не ни позволява да се ангажираме.Бих добавил обаче, че описаното от п-р д-р Даниел Топалски от България е типичен пример за натиск върху гражданското общество. Виждаме го на много места в Европейския съюз. Препоръчвам да се обърнете към Джон ван Дъф, понеже това се вписва доста по-точно в нашите договорености. Там може да се направи анализ, който да се използва в контекста на натиска срещу религиозните общности." (превод: Влади Райчинов)
 
И така, въпросът изкристализира все по-ясно. Задаваме го многократно през последните седмици: "Дали не сме в тази страна, тук и сега, за време, точно като това? Днес на площад "Народно събрание" отново се издигнаха гласове, които звучаха бодро, искрено, емоционално, мотивирано и дръзновено. Идваха от трибуната, където се бяха изправили църковни водачи на евангелски църкви и организации. Те бяха единодушни в едно. Никой не може да надделее на Христовата църква. По-долу ви запознаваме с резюме на протестния митинг - шествие, който преди малко завърши в центъра на зимна София. 
 
П-р Татеос Нигохосян, ЕПЦ "Вяра" откри митинга с молитвения призив "нашите политици да познаят Бога и Неговия закон", защото "блажен е онзи народ, чийто Господ е Бог". Той заяви, че ние сме единни и не само заставаме срещу законопроекта, но и се молим всеки да се обърне към Бога, да оправи своя живот и да допринася за общото благо. След изпяване на знаковата песен "Бог да пази България!", п-р Татеос спомена, че вярата служи за благословение на народа и ние се молим законите в България да бъдат съобразени с Всевишния и Неговото слово. Последва изпяване на Химна на Република България, защото като християни ние не просто обичаме Родината си, ние благодарим на Бога за нея и се молим за всички наши сънародници.
 
П-р Румен Борджиев, председател на ОЕЦ  заяви недвусмислено, че не сме навън, на студа по собствено желание, а сме принудени да браним демократичните принципи, да отстояваме религиозните свободи и правото на словото и съвестта. Той благодари за външния натиск, оказан от нашите партньори извън страната, върху българските държавници. П-р Борджиев беше категоричен, че не искаме пари, нито стотинка от парите на данъкоплатеца. Той благодари от името на ОЕЦ на всички верни християни, благодари и на християните от Южна Корея, които раздават чай по време на протеста. Спомена за стотиците писма, пристигащи всеки ден в наша подкрепа. Увери протестиращите, че Бог е с нас и ще продължаваме да бъдем заедно, защото имаме милиони съмишленици. П-р Борджиев заяви, че нашият народ е заблужаван и манипулиран от управниците. Той спомена, че същите се опитаха да излъжат света за 2 неща, а именно, че сме били поканени на работна група за обсъждане на промените в Закона за вероизповеданията, и, че с нас са се споразумели. П-р Борджиев спомена, че няма споразумение, макар всички политически партии да са в съгласие, но нито едно от вероизповеданията не приема въпросния законопроект. Той беше категоричен, че ще бъдем навън, докато нашето желание не бъде изпълнено. Председателят на ОЕЦ даде съвет никое от вероизповеданията да не приема пари от държавата.
 
П-р Татеос поясни, че винаги, когато държавата и църквата са били свързани, историческите примери показват, че последствията са били пагубни.
 
П-р Анатоли Еленков, ректор на ВЕБИ дързостно заяви, че искаме пълно оттегляне на законопроекта, който потъпква и ограничава свободи, които България се е ангажирала да спазва с подписване на международни договорености, в това число и на Европейската харта за правата на човека. Той коментира един от детайлите в законопроекта, налагащ църковната практика да бъде извършена само в сгради, одобрени от държавата, както и изискването всяка година да бъде предоставян списък с молитвените домове, за да бъдат те одобрени. П-р Еленков поясни, че това ограничава правото за свободно събиране, и е против Конституцията и Европейската харта и заяви, че държавата иска да ни натика в култови сгради, одобрени от държавата, тоест, молитвени домове, собственост само на дадено вероизповедание. Той припомни, че  вероизповедание може да бъде регистрирано само ако има повече от 1% подписи от населението, а при ревизиране същото може да бъде затворено, което означава, че всички религиозни общности под 1% ще бъдат закрити. П-р Еленков беше категоричен, че това ограничава религиозните свободи на българските граждани, както и практикуване открито на техните убеждения. Той припомни, че за първите 18 години от живота си е бил част от подземна и нелегална църква, събирала се в частни домове. Спомена за случаи, при които милицията е влизала, вземала паспортите и арестувала вярващите. П-р Еленков уверено заяви, че няма против отново да е в нелегална църква и беше убеден, че християните ще продължат да се събират по вили, хижи и ливади, за да проповядват, че единственият път към Бога е Исус Христос, Бог над всяка институция. Ректорът на ВЕБИ изрази възмущение, че това се случва в 2018 година, в страна от Европейска съюз и заяви, че ще бъдем тук, докато държавата престане да се меси в делата на църквата.
 
П-р Татеос коментира, че ние сме против данъкоплатецът да дава парите си на религиозни организации. Против сме и държавата да решава вместо нас. Той поясни, че всички църковни водачи, стоящи на трибуната не са пряко засегнати от законопроекта, но стоят заради онези, които са засегнати. Той цитира член 43, алинея 1 от Конституцията, според който "всеки има право да се събира мирно, а за събрание на закрито не се изисква разрешение. Изборът на вероизповедание трябва да е ненакърнимо." П-р Татеос поясни, че свободното изповядване не може да бъде ограничавано и  няма нужда да ни уверяват, че искат да гонят терористи. Не трябва религиозни общности, които са за благословение, да носят последствията от лоши решения на управляващите.
 
П-р Цанко Митев, Международна асоциация за защита на човешките права, Църква на адвентистите от седмия ден беше убеден, че усещаме подкрепата на Бога и цитира пророк Исая: "Извикай силно, не се щади!" Той припомни, че няколко недели подред сме навън, за да изявим грешката на нашите парламентаристи. Той припомни, че гласът на вярващите се подсилва от факта, че утре, 10 декември, се навършват 70 години от приемане на Всеобщата декларация за правата на човека, която съдържа 30 члена, в които са посочени основните разбирания за свободата на човешката личност. България се присъединява, като подписва Декларацията, но въпросът е дали я спазва. П-р Митев отправи директен въпрос към българските държавници, пак ли ще потъпчат човешките права и, докога ще лъжат, като подписват едно, а правят друго. Международната асоциация за защита на човешката прави на 5 декември е разпратила предупредителни писма до парламента, председателя на Комисията по вероизповеданията и множество други личности и организации. П-р Митев призова българския парламент да не допуска ограничаване на човешките права и свободи и заяви, че е време да се чуе гласът на гражданите. Той завърши със стих от Исая 6:9: "С уши ще чуете, но няма да схванете и с очи непрестанно ще гледате, но няма да разберете." Той призова вярващите да се молим, за да не се стига до такова положение, като  увери, че  "нито едно оръжие, скроено против вярващите, няма да успее".
 
П-р Теодор Опренов, I Евангелска баптистка църква, София запита какво ще се случи, ако ограничат свободата на вярата. Той поясни, че държавата иска да го ограничи, защото е получил своето образование в чужбина. П-р Опренов коментира, че промените в Закона за вероизповеданията ще рефлетират върху духовната здраве на българите и тяхното бъдеще. Той беше убеден, че те обричат народа на духовна гибел. П-р Опренов припомни, че сме свидетели как правителството иска да ни обрече на духовен регрес, а вицепремиерът е готов "да води люта битка за законопроекта". Той посветва християните да не си правят илюзии, защото дадените от управниците обещания, не са  гарантирани. П-р Опренов изрази увереност, че  християните няма да се уморят да се борят за своите права, защото Христос е победител. Той предупреди вицепремиера да внимава, да не би се окаже "в люта битка" с Личност, чиито сили не може да надвие. Споменато беше, че водим битка в молитва, в името на Онзи, в Когото сме повярвали. П-р Опренов се помоли за Божия защита на свободата и правдата в страната, за мъдрост на всички управници. Отправи молитва и за смирение, Божи страх, мъдрост и откровение, както и за Божието присъствие, в града, държавата и парламента, защото само Господ може да гарантираш тази свобода.
 
П-р Румен Иванов, Божия църква в България  припомни, че вярващите за пета седмица протестират, защото внесеният законопроект не е отеглен, а цели противопоставяне, което създава условия за проява на екстремизъм. Той предупреди, че Дирекцията на вероизповеданията иска да се превърне в силово министерство за прекратяване съществуването на малките вероизповедания. П-р Иванов напомни, че  свободата е право, а не привилегия и ако искат да ограничават вярващите, българските държавници трябва първо да променят Конституцията, която е върховен закон и нейните разпоредби имат непосредствено действие. Той спомена, че съгласно Конституцията, всички се раждат равни по достойнство и права, без привилегия на раса, народност, етническа принадлежност и вероизповедание. П-р Иванов напомни, че Дякон Левски е мечтаел всички да са равнопоставени във всяко отношение и призова към оттегляне на всички промени в предложения законопроект.
 
П-р Татеос припомни старозаветния случай с пророк Самуил и народът на Израил, който  искаше цар. Той поясни, че допреди това Господ правеше всичко за тях и ги водеше, но те искаха да са като другите народи. В тази връзка Господ каза на Самуил: "Послушай гласа им, но тържествено протестирай..." П-р Татеос коментира, че когато хората искат човек да ги води, нещата се обръщат в проклятие за тях. В случая с Израил Господ беше недоволен, защото хората искаха да се изпълнят техните желания. Той заяви, че не искаме България да бъде подмината от Божието благословение, а желаем Господ да ни чуе и да ни отговори. Споменато беше, че протестът на вярващите е тържествен и ние нямаме нищо общо с желанието на нашите управници, а се обявяваме против тях, като се молим Бог да не допусне човешките желания да станат закон, а да бъде обратното.
 
П-р Иван Хазърбасанов, Християнски църкви на вяра спомена, че самият Исус Христос ни обещава, че където сме двама и трима, Той участва в нашата ходатайствена молитва. Той издигна глас, уверен, че като вярващи, ние имаме достъп до престола на благодатта, съединявайки нашата молитва с молитвата на Христос. П-р Хазърбасанов се помоли за мир, за да споделяме благовестието без ограничение и да има повече спасени хора. Той отправи молитва за управниците, молитва за парламента, за да творят закони с правда, припомняйки, че нашите оръжия са силни за събаряне на крепости и могат да разрушат мислите на онези, които искат да ни ограничават. П-р Хазърбасанов благодари за добрите мисли на Бога, уверен, че управниците са в Божията ръка и Той може да ги насочва да вземат правилни решения за по-добро бъдеще за България. П-р Хазърбасанов призова вярващите да пишат писма до държавните онституции, като бъдат активни в отстояване на своите граждански позиции. 
 
П-р Филип Рашев, Божия църква разказа, че преди 3 седмици е присъствал на международна среща с пастири и служители от Азия и Африка, където е слушал изказвания на представители от Индия, Мианмар, Уганда и други страни от развиващия се свят, които за негово огромно учудване са споделили проблеми подобни на тези, които той е възнамерявал да коментира, а именно, ограничените права на християните. Той призова Бог да не позволява България да се оприличи на държавите от Третия свят. П-р Рашев цитира Псалм 21:11, където Давид заявява, че "какъвто и заговор да са замислили враговете, те няма да успеят." П-р Рашев сподели, че като млад човек, не мечтае за бъдеще, по-лошо от миналото, а копнее за Божието присъствие и Божията слава сред вярващите, които свободно да изповядват вярата си.  Той призова Царя на царете да не позволява държавата ни да заприлича на страна от Третия свят. П-р Рашев вдъхновено призова Господ Исус Христос да счупи оковите, за да имаме свобода на вярата, духовен успех, и пълна дързост. Той се помоли за помазание и за светло бъдеще за вярата в България, като заяви, че не се срамуваме да прокламираме Христос. 
 
Таня Петрова, декан на ВЕБИ  благодари на Бога за свободата през изминалите 29 години, както и за възможността днес  да бъдем на площада, за да изявим Божията истина. Тя изрази желание да бъдем съобразени с истината, с молба Бог да не допуска тежкото и кърваво минало да се повтаря. Таня Петрова спомена, че през следващата година има годишнина от Пастирския процес в България и изрази надежда никога да не се връщаме в това ужасно време. Тя спомена, че вярата винаги е била свързана с образованието и припомни за американските училища и колежи в периода на българското Възраждане. Декан Петрова се помоли Бог да не допуска да бъдем асоциирани със сектанти и тероризъм, а попроси дух на мъдрост и разпознаване сред управниците, така че да осъзнаят колко значимо е вероопределянето за всички хора. Тя се помоли за управниците и всички сънародници, като се застъпи за различните от нас, така че всеки да може да се обърне към своя Бог, да се моли, без да бъде преследван. Петрова се моли срещу дискриминацията на вярващите, споменавайки, че ние сме били за свободата и стоим за нея, и не желаем да се харчат пари за вероизповеданията, а искаме те да бъдат дадени за хората с увреждания, за пенсионерите и болните. Накрая тя се помоли за законотворцитв, Бог да им вдъхне дълбока мъдрост, така че законоприектът, вреден за всички вероизповедание да не бъде приет, а ние заедно ще отстояваме правата и свободата, дадени ни от Конституцията.
 
П-р Татеос обяви, че в сряда, 12 декември е обявен Ден за пост и молитва, целият законопроект да падне, а онези, които имат задни мисли, да бъдат смирени. Той заяви, че заплахата от тероризъм би следвало да се регулира с наказателен закон, а не религиозните общности да плащат, само защото някой иска да ги нарани или да им навреди. Той беше категоричен, че няма да допуснем внесеният законопроект  да става инструмент, с който едно вероизповедание да осъществи своите планове, а някой да направи милиони за наша сметка. Споменато беше, че всяко вероизповедание трябва да се финансира от тези, които го съставляват, а не от нашите данъци. П-р Нигохосян поясни, че ние като християни обичаме всички и вярваме в един Господ, едно кръщение, една вяра, и никой не трябва да ни разделя. Той заяви, че няма да позволим някой да ни настройва един срещу друг, защото това е в противоречие с Конституцията.
 
Последва молитвен поход до Президентството и Министерски съвет, където беше произнесена молитва от Румен Папратилов, управител на издателство "Нов човек". Той помоли Бога да благослови народните избраници, да имат мъдрост, като спомена, че законопроектът противоречи на Конституцията. Отправена беше молитва за благословение на президента, министерския съвет и всички управници, както и за мъдрост, така че държавните мъже да застанат зад Бога, и законопроектът да бъде оттеглен за Божия слава. 
 
П-р Татеос цитира член 13 от Конституцията, алинея 1 и 2, според които вероизповеданието е свободно и църквата е отделена от държавата. Той заяви, че ние не се продаваме, и искаме да благославяме.  Помоли се за просперитет на цяла България, като припомни периодите от историята, когато държавата е потискала църквата, искала е да владее и да налага своята воля. Той беше категоричен, че не искаме това време, както и не желаем обратния вариант, при който религиозни институции са контролирали държавата. П-р Татеос заяви, че тогава религиозните лидери не са имали общо с истинската вяра, а са били автори на инквизицията, което е петно за името на Христовата църква. П-р Татеос заключи, че не желаем да се асоциираме с това време, и именно затова искаме вярата и държавата да бъдат отделно, както е по Конституция. Той благослави президента, с молитва да се преклони пред Господ Исус Христос. Накрая п-р Татеос призова управниците да приключват с този фарс, и който е внесъл въпросния законопроект,  да го изнесе, докато е време.
 
В завършек п- р Иван Хазърбасанов съобщи, че на 13 декември, четвъртък, от 8 до 18.00 всички вярващи, които имат тази възможност, са поканени да бъдат пред парламента, така че благородно, но твърдо да заявят пред народните представители, че евангелските християни ще отстояват своите свободи, докато не ги получат. Обявен беше и следващият протест, който ще се състои следващата неделя, 16 декември, на площад "Народно събрание".
 
"Евангелски вестник" благодари на Българска християнска медия, затова че за пореден път ни направи съпричастни на митинга - шествие, благодарение на осигуреното от медията директно излъчване. Оценяваме тази привилегия. Ако сте го пропуснали, винаги можете да гледате записа тук.
 
Автор на снимката: Момчил Петров
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg