Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Война за Рождествени символи в италиански училища

Main Pic
Публикувана: 11.12.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1025
Коментари: 0
На фона на това, което италианските медии описват като "открита война" заради училищните украси около Рождество Христово, италианското Министерство на образованието отговаря на удара, като одобрява поставянето на кръстове и възстановяване на Рождествените символи в класните стаи в Италия. Украсите представляват така наречената "сцена на Рождеството", изобразяваща Мария с бебето Исус, Йосиф, овчарите и мъдреците. 
 
"Този кръст е за мен символът на нашата история, нашата култура, нашите традиции", заявява министърът на образованието Марко Букасети, в изказване на годишния конгрес на Федерацията на католическите училища в Рим.
 
"Не виждам как това може  да дразни някого в училищните стаи, а напротив, то може да помогне на децата да помислят върху нашата история".  
 
Бусети не е единствен с тази позиция.
 
Когато едно училище в град Терни, североизточно от Рим, анулира традиционната за Рождество Христово украса, за да угоди на децата от други култури, живеещи в  Италия, министърът на вътрешните работи, Матео Салвини коментира, че подобно действие е "ИДИОТСКО". Информацията е огласена от  "Гласът на Европа".  
 
"Не става дума само за религия", казва Салвини във Фейсбук, "но за историята, корените, културата. Няма да се откажа".  
 
"Да живеят нашите традиции и нека те да се разпространяват!", добавя той.
 
Депутатът от партия Лига, Валерия Алесандрини, първа е споделила информация за ситуацията в училището в Терни, обръщайки внимание на италианците, със следния коментар:
 
"Само когато уважаваме (нашите собствени традиции), можем да накараме другите да разберат, че всеки е свободен да практикува собствените си религии, но че също така е необходимо тези хора да уважават историята и културата на страната, в която живеят.
 
Надявам се, че на децата и младите хора в училището ще бъде позволено да споделят с техните връстници и родителите си най-красивите, вълнуващи и значими моменти от Рождество Христово."
 
В продължение на години, определени личности полагат усилия, стараейки се да премахнат всички символи на християнството от италианските училища, за да се зачитат мненията и на други култури. През 2009 година Европейският съд по правата на човека се произнесе срещу наличието на кръстовете в италианските класни стаи.  
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg