Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелските християни за протестите във Франция

Main Pic
Публикувана: 12.12.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1142
Коментари: 0

Четири уикенда подред във Франция се организират сериозни протести срещу президента Емануел Макрон. Движението "жълти жилетки", започнало във Фейсбук преди няколко седмици, парализира Париж и други градове с протести, които на няколко пъти бяха съпроводени с насилие, заради намеса на анархисти. Демонстрантите изискват подобряване на условията на живот на хората, които живеят в определени градски и селски райони, където общественото обслужване е с ниско ниво.

Един от евангелските християни, участвал в протестите в Ним, споделя следното пред френското списание "La Croix": "Аз не участвам в протестите заради себе си. Не се стремя към лични облаги, но искам да кажа, че споделям и разбирам страданието на хората  с жълтите жилетки".

"Голяма част от населението се чувства пренебрегнато", добавя младият мъж. Когато се присъединява към протестите на "жълтите жилетки", той се надява да сподели с тях "словото на помирение", въпреки напрегнатата ситуация.

Националният съвет на евангелските християни във Франция (CNEF) призова всички евангелски църкви да се молят по повод масовите протести и изблиците на насилие, свързани с тях.

"Макар и да осъждаме физическото и вербално насилие, ние, евангелските и протестантски християни сме съпричастни с болката на нашите съграждани и искаме управляващите да видят страданието на нашите съвременници. Ние сме 2 500 местни църкви, многобройни и разнообразни, някои са селски, други са в градовете, имаме представители на различни социални и етнически групи, които са олицетворение на целия френски народ", се казва в изявление, изпратено до много църковни ръководители.

"Думите на Христос, казани някога за Ерусалим, се отнасят и за Франция днес, заявяват в изявлението лидерите на CNEF по повод протестите: "Да беше знаел ти, да, ти, в този твой ден, това, което служи за мира ти, но сега е скрито от очите ти" (Лука 19:42).

Лидерите на CNEF признават, че "несигурността и несправедливостта дават път на гнева", но подчертават, че изпитват "уважение  към властите". "Надяваме се диалог да се проведе скоро," казват те в заключение.
 
Евангелските християни във Франция са издали молитвен наръчник, в който насърчават вярващите да се молят за правителството, за органите на реда, за протестите и за самите протестиращи.
 
"Ние не искаме да бъдем просто наблюдатели на напрежението в нашата страна", заявяват те.
 
На 10 декември, президентът на Франция Емануел Макрон призна, че протестите "в много отношения са легитимни". Той обяви повишение на минималната работна заплата със 7% (100 евро) и също така заяви, че планираното увеличение на данъците за пенсионерите с ниски доходи, ще бъде отменено.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg