Вторник, 19.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Гонената църква в Китай готова да страда

Main Pic
Публикувана: 15.12.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1728
Коментари: 0
Членовете на китайската църква "Ранен дъжд" – една от най-влиятелните църкви в страната, обещават да продължат с богослуженията, дори и след като почти 100 вярващи са арестувани след неочаквана полицейска акция.
 
Църковният лидер Ли Ингкианг, който е сред задържаните във вторник сутринта, е успял да предаде  писмо, в което призовава църковните ръководители да продължат своята пастирска работа, въпреки репресиите.
 
"Ние сме готови да продължим, дори и да арестуват 200, 300 и дори 500 от нас, така че целият свят да знае, че сме готови да бъдем преследвани за нашата вяра," казва той в писмото, публикувано от китайския вестник Morning Post.
 
Ли призовава членовете на църквата да продължат да се събират и да се срещат на открито, ако не могат да наемат места за богослужения. Завършвайки писмото си, Ли подчертава, че църквата никога няма да се откаже да практикува своята вяра публично.
 
Повече от 100 християни от църквата са били арестувани от домовете си и от улиците в Чънду, провинция Чууенд. Сред задържаните са пастир Уанг, неговата съпруга Цзян Ронг, църковни ръководители, вярващи и студенти от семинарията. По време на нападението, властите блокират профилите на членовете на църквата в социалните мрежи и отрязват телефонната линия на църквата. 
 
Според информация на China Aid трима от арестуваните християни, по-късно освободени от полицията, са били измъчвани. Изтезанията са били толкова жестоки, че тримата вярващи трудно можели да стъпват на сутринта, след като през нощта са били държани вързани и изтезавани по жесток начин, с множество наранявания. Репортерът от China Aid цитира писмо, написано от един от членовете на църквата, в което споделя:
 
"Полицията не ми даде глътка вода за 24 часа, нито пък храна, бяхме лишени от време за почивка, стояхме вързани за стола".
 
Enhui Cao, който е учител в началното училище на църквата, е споделил пред канал ABC, че нападенията вероятно са резултат от критиките на пастир Уанг относно новите разпоредби на Китай по религиозните въпроси. Новите регламенти, влезли в сила през февруари, изискват нови официални регистрации и домашни църкви като "Ранен дъжд" се обявяват за незаконни.  
 
"Що се отнася до вярата, тези нови наредби са несправедливи; Що се отнася до Конституцията, те са незаконни; Що се отнася до политиката, те са глупави", пише Уанг по-рано тази година.  "Възнамерявам мирно да отхвърля легитимността и изпълнението на този регламент."
 
Д-р Боб Фу, основател и президент на ChinaAid и близък приятел на пастир Уанг, казва, че репресиите представляват  "голяма ескалация на религиозното преследване в Китай".
 
Иронията се състои във факта, че най-мащабните арести се провеждат именно на Международния ден за правата на човека, което показва, режимът на китайския президент преднамерено го превръща във враг на универсалните ценности, каквато е религиозната свобода за всички.
 
Но въпреки преследването, членовете на църквата са бодри и насърчени. Един от членовете на църквата, Zhang Xinyue, споделя пред репортерите: "Няма да престанем да се събираме. Отначало бяхме уплашени, когато се случи, но скоро преодоляхме усещането, защото сме готови да бъдем преследвани".
 
Източник: Gospel Herald
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg