Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Въплъщението - съвършеното смирение

Main Pic
Публикувана: 18.12.2018
Автор: Момчил Петров и Петя Зарева
Прочетена: 1638
Коментари: 0
"Защото погледна милостиво на ниското положение на слугинята Си; и, ето, отсега ще ме облажават всички родове. Защото Всемогъщият извърши за мене велики дела; и свято е Неговото име" (Лука 1:48-49).
 
Само смирените хора могат истински да се радват в Господа. Смирението е неестествено за човешката природа. Плътският човек е горчив и бунтовен в „ниското си положение“, и горд и надменен, когато е издигнат и „облажаван“.
 
Смирението ни дава способност да бъдем добронамерени, позитивни и отворени за промяна, когато в живота ни няма почти никакви възможности. 
 
И пак смирението ни позволява да преживеем призив, промяна и сила, без това да ни превърне в бедствие за ближните ни.
 
Ангелите не бяха достойни. Можеха, но само донякъде. Затова Бог избра една девица. Направи го по единствения възможен начин. Дойде като един от нас, дойде с болка и чрез смирението на една Своя дъщеря.
 
Позна унижението, неразбирането, отхвърлянето. Не си тръгна предварително. Беше Му драго. Беше послушен, за да покаже, че е възможно и даже радостно. Раздаде всичко. Бог използва смирението на Мария, за да ни подари Своя Син, Който беше образец на съвършено смирение.
 
Смирението е "запазената марка" на Христос, която не може да се имитира. Тя е предпоставката за служението, което ще донесе траен плод. Виждаме го в живота на Мария. Видно е в живота на Христос. Явно е в служението на апостолите.
 
Смирението е белегът, чрез който разпознаваме децата на Бога, които неслучайно са наречени "овце и агънца". Преди тях така е наречен техният Учител и Господ. Това бяха първите думи, изречени за Него от пророка, изпратен да приготви пътя Му.
 
 Ако сме Негови, ще признаваме всеки ден, че всяко добро в нас, е Негово дело.
 
Защото смирението предшества славата!
 
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg