Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Мъдри дарове

Main Pic
Публикувана: 23.12.2018
Автор: Лилиана Казакова
Прочетена: 1228
Коментари: 0
Ясна нощ е. Мъжете, уморени от дългия път, правят последните крачки към целта си. Къщата, към която са се отправили, не е голяма и нищо не подсказва високата титла на детето, което е в нея. Но това не заблуждава мъдрите мъже. Те знаят, че знакът, който им е даден, води точно до тази врата. Първо отиват в столицата, за да Го потърсят. Влизат в двореца и разговарят с надменния цар, но той не успява да им даде никаква информация. Нещо повече. Усещат в поведението му гняв и страх. Това ги смущава, но те продължават пътя си, за да изпълнят своята мисия. 
 
Когато се ражда Цар, традицията повелява да се засвидетелства почит с най-скъпи дарове. Затова и тези мъже носят нещо специално в багажа си - най-отбрани подаръци по случай раждането на това невероятно дете. Прекрачват прага. Застават пред наглед обикновена картина: майка, прегърнала детето си. Стаята е скромна, облеклото на обитателите ѝ също. Но очите на мъдреците виждат друго: мястото е обляно от светлина, а детето пред тях е истински Цар. Сякаш чуват хор, който пее хвалебствени песни. Сърцата им са изпълнени с благоговение и страхопочитание. Този миг са чакали цял живот, дори, когато не са осъзнавали какво търсят. Колко милостив е бил Господ към тях, за да им открие истината, като им даде очи да видят звездата и им покаже пътя за това дълго пътешествие! Колко време са пазили скрити съкровищата, които крадците по пътя спокойно можеха да откраднат! Всичко, което са преживели през тези години, всичко, което са и са били, е водило до този миг. Това дете осмисля целия им живот! Затова няма нищо, което да е твърде скъпо, за да бъде поставено пред нозете му. Поднасяйки даровете си, те Му предават себе си. 
 
Злато. Всичко ценно, цялото богатство, което имат, оттук нататък ще принадлежи на Царя. Не че Той го е поискал от тях. Но какво значение има богатството, ако то не е в служба на Царя? Блясъкът на тези съкровища, макар и славен, е преходен. А славата на това Дете е непреходна и вечна и тя осиява живота на всеки, който се докосне до Него. 
 
Ливан. Ароматният тамян, не по-малко скъп от златото, изгаря, за да изпълни стаята с благоухание. Нима животът, посветен на този Цар, не е благоухание? Познаването на Царя и молитвите, отправени към Него, изпълват живота с благоухание. Този аромат на праведен и чист живот достига небето като жертва на хвала. И сърцето на мъдреца става като стаята, изпълнено с благоуханна миризма, когато Детето заживява в него.
 
Смирна. Този скъп парфюм напомня от самото раждане за мисията на Детето. Помазано за Цар, то ще царува във вечността. Но първо, ще бъде помазано за смърт, приготвено за погребение. Горчивата билка напомня на горчивата чаша, която ще трябва да изпие след години. И мъжете знаят, че тази чаша няма да отмине нито един, предал себе си на Детето-Цар. През много скърби ще премине всеки от смърт в живот в Неговото царство. Но нищо не може да се сравни с това вечно царство. Всяка скръб ще се обърне в слава, всяка тъга - в радост, всяка сълза - в усмивка.
 
Оставяйки всичко пред нозете на майката и Детето, мъдреците се отправят на пътешествие обратно. Но не се връщат по същия път. Тази среща променя всичко в тях. Оставили най-ценното, което имат, те не обедняват, а стават неизмеримо по-богати, защото носят Вечния в сърцата си. И тръгват по нов път. Ще се върнат да разкажат в родината си за необикновената среща, единствена в историята. Те са свидетели на събитието, променило човечеството завинаги. За тях ще се разказва в хилядолетията. И всеки, срещнал се със Царя, ще оставя като тях най-скъпи дарове в нозете Му. И като тях, ще тръгва по нов път, променен завинаги.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg