Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Сирийски християни умоляват Тръмп да не изтегля американските войски

Main Pic
Публикувана: 02.01.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1198
Коментари: 0
Доналд Тръмп е предупреден, че оттеглянето на американските войски от Сирия ще постави християните и другите малцинства в риск от възраждане на ИДИЛ. Неочакваният ход на президента на САЩ смути съюзниците и бързо бе последван от оставките на генерал Джеймс Матис като секретар на отбраната и Брет Макгурк, специалният пратеник на президента към Глобалната коалиция за поражение на ИДИЛ. 
 
Министърът на отбраната на Обединеното кралство Тобаяс Елууд предупреди, че заплахата от ИДИЛ все още е "много жива". Сега християните в региона молят САЩ да не изтеглят войските си.  Военният съвет на Сирия излезе с изявление, в което умолява Глобалната коалиция да защити религиозните и етническите малцинства. 
 
"Наемните войски на Турция, които се бият с Ал Кайда и ИДИЛ, чакат да получат зелена светлина да се преместят в Сирия, за да могат да убият всички "неверници" в региона.Това включва християни, язиди, кюрди и други малцинства ".
 
Те умоляват САЩ "да не напускат внезапно" преди да се гарантира сигурността, предупреждавайки, че църквите ще бъдат унищожени, а християните ще бъдат избити". 
 
Санхариб Барсум, президент на Обединената партия в Сирия, казва в отворено писмо до САЩ, че "ИДИЛ далеч не е сред мъртвите". 
 
"Ако на Турция бъде позволено да ни унищожи, а Америка се оттегли, това означава, че единственият лъч надежда за Близкия изток ще изчезне", казва той. 
 
"Всички постижения от усилията на САЩ ще бъдат загубени и 2000 години история на християнството в североизточната част на Сирия ще бъде заличена завинаги ".
 
Той добавя: "Ако САЩ се отдръпне сега и Турция нападне, ИДИЛ ще се завърне."
 
Ейми Остин Холмс, доцент в Американския университет в Кайро, също споделя страховете си. Тя казва, че ако Тръмп ускори оттеглянето на войските, това може да подтикне Турция да започне атака и да доведе до потенциална разруха в североизточната част на Сирия. 
 
"Едностранното решение на Тръмп да оттегли АМЕРИКАНСКИТЕ войски от Сирия ще бъде добре дошло за противниците ни, включително Иран, Русия и сирийския лидер Башар ал Асад, и ще отслаби и предаде нашите кюрдски и арабски партньори в сирийските демократични сили (SDF)", каза тя.
 
"Оттеглянето би застрашило и цивилното население, живеещо в безопасното убежище, което сега е под контрол на SDF — приблизително 35% от страната и дом на около 6 000 000 души. Жителите на тази област са етнически и религиозно разнообразни, включително кюрди, араби, мюсюлмани и християнско малцинство, изчислено на около 100 000 души".
 
Източник: Christian Today
Превод: Петя Зарева
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg