Неделя, 20.10.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"Верният в най-малкото и в многото е верен, а неверният в най-малкото и в многото е неверен." Лука 16:10

OnLine
RSS Facebook Twitter

Утеха за жертвите на насилие

Main Pic
Публикувана: 06.01.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 502
Коментари: 0
  На конференция, проведена в американския колеж Уитън световноизвестни автори и християнски водачи открито споделиха, че са били жертви на сексуално насилие в своето детство. Целта на форума е хората, преживели насилие като деца, да не се срамуват да говорят за травмата си и да се опитат да намерят утеха в Божията милост и безусловна обич. Сред говорителите са християнските служители и автори на бестселъри Макс Лукадо, Рик и Кей Уорън и Бет Мур. 
 
Всички те са споделили своите истории, съпроводени с болка и агония от преживяното сексуално насилие, като са предложили на слушателите си 6 основни стъпки, които да следват в процеса по справяне с проблема.
  1. Установете вашето безопасно място - Намерете някой в църквата или във вашата общност, на когото можете да се доверите. 
  2. Изберете да се изправите пред истината и да осъзнаете сериозността на ситуацията. Позволете си да усетите болезнените емоции, които я съпровождат.
  3. Разкажете историята си - Когато разказвате историята си на другите, това може да ви донесе изцеление, защото тя позволява на околните да се обединят около вас и да ви подкрепят. Истината ще помогне и на други хора, които са преживели насилие. Те ще придобият куража да споделят своите драматични преживявания, като си дадат сметка, че не са сами. 
  4. Признайте травмата и помолете Бог да ви възстанови - Това означава, че ще трябва да осъзнаете лъжите, които врагът ви е нашепвал, свързани с вашето тяло, емоциите ви или самия Бог. Вместо това, вярвайте на това, което Бог ви казва.
  5. Покайте се, ако сте отричали болката си - Бог ни е създал, за да чувстваме, а жертвите на насилие, понякога потрупват и даже погребват емоциите си, за да избегнат усещането за болката, която им е нанесена. Вместо това, позволете си да почувствате тези емоции.
  6. Изразете скръбта си за загубата на вашата невинност и започнете да се надявате - Нормално е да оплакваш онова, което си загубил. Нормално е да се надяваш, че Бог ще възстанови това, което е откраднато от теб, защото Той е обещал да замени скръбта с радост.
Макс Лукадо е споделил, че е решил да разкаже за случилото се с него, подчертавайки,  че жертвите на сексуално насилие се обвиняват за това, което им се е случило, но Христос е този, който е готов да им даде утеха.
 
Съпругата на Рик Уорън, Кей е заявила следното: "Това, в което искам да ви убедя, е, че вината не е ваша. Не вие сте виновни, че някой е злоупотребил с вас като деца. Никога не се поддавайте на тази лъжа."
 
Най-важното, подчертано от всички говорители на конференцията, е, че жертвите могат да намерят утеха в един спасител, който скърби с тях и разбира тяхното страдание. Свидетелствата на всички говорители са подсилени от факта, че те самите са били жертви на сексуално насилие в тяхното детство.
 
 "Причината, поради която Христос може да има такава дълбока съпричастност към страданията ни, е, защото Той дойде и стана един от нас. Фактът, че Той дойде и стана един от нас означава, че всяко насилие, което вие или аз сме преживели, по някакъв начин е познато и на самия Исус", казва в заключение Бет Мур. 
 
Източник: CBN News
Превод: Петя Зарева
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg