Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Православната църква на Украйна узакони своята независимост

Main Pic
Публикувана: 07.01.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 907
Коментари: 0

Новата православна църква в Украйна е потвърдила своята независимост и автокефалия след указ, подписан на 5 януари, който е представен по време на церемония в Истанбул на 6 януари. Вселенският патриарх Вартоломей от Константинопол подписа историческия указ, известен също като "tomos", който дава на православната църква в Украйна независимост или автокефалия, и така слага край на повече от 330 години руски религиозен контрол.

Под "томос", юрисдикцията на новата църква ще бъде ограничена до Украйна и няма да бъде упълномощена да назначава епископи и да установява нейните патриаршии в чужбина. "Украинците вече могат да се радват на свещения дар на независимостта", заяви на церемонията по подписването Вартоломей, като добави, че "украинците ще имат независимост и самоуправление, свободни от всяка външна зависимост и интервенция ".

Патриархът насърчи новата църква в Украйна да "се стреми към единство и мир с вярващите, които остават под юрисдикцията на Московския патриарх."

Вартоломей връчи документа на украинския патриарх Епифаний в катедралата "Свети Георги" в Истанбул на 6 януари, след тържествена литургия, за да отбележат празника Богоявление. "Единството е възстановено. Сега сме единни. Молим ви, майката църква и всички църкви да се молят за мир в Украйна ",  каза Епифаний по време на церемонията.
 
Той добави, че "украинският народ страда от пет години от война, донесена отвън". Украинският президент, Петро Порошенко, присъства на двудневните събития. "Tomos" е още един акт, който провъзгласява независимостта на Украйна ", каза той по време на церемонията в катедралата "Свети Георги" в Истанбул.
 
Източник: Евангелски фокус
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg