Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Добри вести от християните в Египет

Main Pic
Публикувана: 12.01.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1267
Коментари: 0
В последно време християните в Египет се радват на известна протекция от страна на държавата. Премахнат е дългогодишният закон, който забраняваше строеж на църковни сгради. Християни могат да заемат държавни позиции на високо ниво. Християнските водачи са в диалог с националните власти с оглед на новата политика на толерантност към християнската вяра.
 
Удивителното е, че през изминалата седмица президентът на Египет, Абдел Фатах ел-Сиси, който е посветен мюсюлманин, е подарил на коптските християни в Египет най-голямата катедрала в Близкия Изток, за да бъде използвана по предназначение като християнска църква. На освещаването на сградата е присъствала официална делегация от 14 евангелски водачи, както и трима представители от департамента по Религиозни свободи на САЩ.
 
Отново през изминалата седмица, когато коптските християни празнуваха Рождество Христово, непознат мъж с куфар се приближил до църквата „Света Богородица" в северното предградие на египетската столица Кайро. Шейх Саад Аскар, имамът на джамията, разположена срещу църквата, се намирал вътре в сградата, когато двама от помощниците му забелязали подозрителния мъж и го предупредили за потенциалната заплаха.
 
Шейхът заедно с един от помощниците си затичал след мъжа, но той избягал, оставяйки зад себе си опасния куфар. Видео, публикувано в социалните медии, показва как шейх Аскар предупреждава хората от църквата бързо да се отдалечат от сградата, за да избегнат евентуалния взрив.
 
Полицията е открила три взривни устройства в куфара. Майор Моафа Ебеид Ал-Азхари, сапьор от Дирекцията за сигурност в Кайро, е успял да обезвреди двете бомби, преди третата да експлодира и да го убие, съобщава репортер на BBC.
 
Малко след това шейх Аскар е посетил църквата и е заявил:  „Трябва да се подкрепяме взаимно и да се грижим един за друг. Тези, които се опитват да рушат местата на поклонение, не са никакви вярващи, без значение дали се наричат мюсюлмани или християни.“
 
Някои християнски лидери в Египет споделят, че въпреки преследването от страна на ислямистите, последователите на Христос печелят нови обръщеници във вярата в тази известна ислямска страна. Самех Ханна, който е евангелски пастир в Кайро, е заявил следното за християнската медия Premier: „Настроението е много, много добро сред християните, които живеят в Египет. Не защото ситуацията е добра или лоша - това не е определящо. Имаме два вида новини - "земни" новини, които са много обезкуражаващи и грозни. Мисля, че на запад, вие получавате само земните новини, когато бомба избухне тук или там. Но има и "небесни" новини. Знаем какво се случва в духовен план. Виждаме неща, които другите хора не разбират. Виждаме неща, които не чувате. Виждаме множество хора да идват до познанието за Христос от всички социални прослойки, така че това ни носи огромна радост.“
 
Източник: Christian Herald
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg