Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Библията оживява в пръстта на святата земя

Main Pic
Публикувана: 13.01.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1825
Коментари: 0
Екипи от археолози, ръководени от д-р Скот Стриплинг, правят разкопки около библейския град Сило. Това е първата столица на древния Израил и е свещено място, защото там се е намирала скинията с ковчега на завета, където хората отиваха да се покланят на Бога.  
 
Д-р Стриплинг споделя: „Ние се занимаваме с реални хора, реални места, реални събития. Това не е митология. Монетите, които изкопахме днес, са монети на Ирод Велики, Пилат Понтийски, Феликс, Агрипа Първи, Агрипа Втори. Библията говори за тези хора. Откриваме монети с техни образи точно тук."
 
"Намерихме изображение, което включва крепостна стена, построена от Ханаанците. Екипът намира съкровищница от артефакти, която включва антични монети и около 2 000 парчета керамика на ден."
 
Археологът д-р Стриплинг разглежда тези парченца като една жива Библия. Той пояснява: „Точно както керамичните или порцеланови съдове, оставени от вашата баба, са различни от тези, които използвате днес, същото е и с парченцата керамика, които изкопаваме тук, защото чрез тях се запознаваме с ежедневието в библейската епоха.“
 
Стриплинг казва, че разкопките на библейски места могат буквално да променът живота ви. Можете да прочетете Библията, можете да посетите местата, описани в Библията, но най-добрият начин е да копаете, докато тя оживее в пръстта.
 
Една от студентките, Абигейл Левит, която участва в разкопките, споделя: „Библията буквално оживява под ноктите ми. Опознаваш тази древна култура. Става едно с теб. Това е нещо уникално... Прочела съм Библията, но съвсем различно е, когато дойдеш тук. Вече мога да видя местата, описани в нея и знам за какво става дума. Разбирам го по-задълбочено, особено когато предишни археологически експедиции са заявили, че археологията опровергава Библията. Но когато копаем тук, откриваме, че всичко съвпада. Прочел си го в Библията. Копаеш в калта и го откриваш там."
 
„Археологията не се стреми да докаже или опровергае Библията. Това, което искаме да направим, е да осветлим библейския текст, да покажем библейския контекст, така че да го направим реален в световната култура днес. Сега, ние имаме материални доказателства, които съвпадат с написаното в Библията. В момента седим на място, където Самуил, Илий и Анна, хора, за които сме чели, са дошли точно като нас, нуждаейки се от отговори, искали са да се свържат с Бога. Ние копаем в миналото и откриваме уроци за настоящето“, коментира д-р Стриплинг.
 
„Един от уроците по вяра за нас е, че Бог е грънчарят и ние сме глината. Бог казва на Еремия, след като му е казал да отиде в Сило и да види какво е направил, да отиде в къщата на грънчаря и да погледне как грънчарят поставя глината на колелото, докато я превърне в желания от него съд. Поуката е следната: да, ние сме несъвършени, но ако позволим на Бог, той иска да ни постави върху грънчарското си колело и да ни направи съд за почтена употреба.“ 
 
Източник: CBN News
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg