Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Служението сред ромите - една безценна инвестиция

Main Pic
Публикувана: 14.01.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2377
Коментари: 0
Уважаеми читатели, представяме на вашето внимание интервю с п-р Начко Зайков, който освен че служи като ръководител на една от местните църкви в град Лом, участва в записите на програмите, излъчвани по Транссветовното радио. Предаванията са на един от ромските диалекти, който се разбира от 1,5 милиона роми в България, бивша Югославия и други балкански страни.
 
Евангелски вестник: Моля, разкажете за вашето радио-служение, насочено към ромите. Какви предавания имате? Колко пъти през седмицата и откъде се излъчват?
 
П-р Начко Зайков: Първо нека да кажа, че това не е нещо ново. Ние започнахме през 1996 година и до сега записваме в Студио 865 програми, които се излъчват от чужбина, като сигналът покрива целия Балкански полуостров. Предавания на ромски има всеки ден, но тези, които записвам само аз, се излъчват 2 пъти в седмицата от Транссветовното радио и Радио 865. Неделната програма се нарича: „Гласът на Бога“ и е прочит на текст от Новия Завет на Библията, което помага на възрастните или неграмотните да чуят Божието слово. Другата програма представлява библейско поучение, което включва актуално слово за всеки ден. Идеята е до всеки да достигне част от Божието слово. Библейските поучения се излъчват в събота и в неделя. През останалите дни има други предавания  - „Нов човек“, „Християнско семейство“, „Думи на надежда“. Предвидена е и програма, предназначена за най-малките, озаглавена „За малките деца.“ Съпругата ми Маруся е посветена на програмата „Жени на надеждата“. Програмите се излъчват от 20.00 часа, на 1548 kHz, средни вълни или в програмата на онлайн радиото на www.radio865.com. 
 
Евангелски вестник: Какво ви мотивира за това служение? 
 
П-р Начко Зайков: Светът погива. Моето желание и молитва е Светият Дух да докосне всяко едно сърце, така че повече души да бъдат спасени чрез изкуплението, извършено от Господ Исус Христос на кръста. От сърце благодаря на Студио 865, защото благодарение на тези излъчвания можем да достигнем повече хора за разпространяването на Благата вест. Исус Христос е единствената надежда за спасение. Няма друг път до Бога.
 
Евангелски вестник: Как съвместявате работата в местната църква със служението в радиото, свързано със записи и пътувания?
 
П-р Начко Зайков: В отговор на този въпрос мога да споделя една велика тайна. Първото време от всеки мой ден е посветен на Бога. Казвам си, ще започна деня с Божието Слово и молитва, а после ще върша другите неща. Първо отделям време за молитва. Когато първото място е отдадено на Бога, времето стига и за всичко останало. Моето семейство много ми помага. Благодаря на моята съпруга Маруся  и на двете ми дъщери Деница и Стефани. Те са ми голяма подкрепа. Цялото семейство сме посветени на молитва. Сутрин и вечер имаме у дома молитвено общение семейно. Молим се и за нуждите на другите. Застъпваме се за тях.  
 
Евангелски вестник: Какъв е откликът, който срещате?
 
П-р Начко Зайков: Аз съм предоставил своя телефонен номер, така че хората, които имат въпроси за Библията, или имат молитвени нужди, могат да се обаждат или да ми пишат във профила във Фейсбук. Така получавам обратна връзка. Когато се обаждат, хората споделят различни нужди и проблеми. Разбрах, че много хора имат нужда от молитви и подкрепа. 
 
Евангелски вестник:  Кои са най-коментираните теми?
 
П-р Начко Зайков: Хората много се радват, че има радио предавания не само на български, но и на ромски език. Те се вълнуват от темите за Божието слово. Задават въпроси за хвалението, за песните, за проповедите. Вече от няколко години имаме програма и на тема „Християнско семейство“. Тя е под формата на диалог. Диалогът провеждаме двамата с моята съпруга, Маруся. Той се записва предварително в студиото, но касае теми, които хората обикновено коментират. Това са въпросите за страданията, болестите, различните житейски трудности, през които повечето хора преминават. Това е една от най-харесваните програми, защото се стараем да предоставим на хората не теоретични, богословски, а практични отговори, които черпим директно от Божието слово. 
 
Евангелски вестник: Какво бихте препоръчали на българи и роми в общуването помежду им? Това е много актуална тема напоследък.
 
П-р Начко Зайков: Единственото, което пречи на общението са предразсъдъците. В предразсъдъците няма нищо библейско и християнско. Моето служение е такова, че редовно общувам с българи, роми и турци, но никога не ги деля на етноси. Не би трябвало да има разлика, когато общуваме. Не е християнско тепърва да изграждаме "Берлинската стена" в общуването.
 
Евангелски вестник: Възможно ли е да бъдат изкоренени предразсъдъците?
 
П-р Начко Зайков: Колкото повече общуваме с Бога и опознаваме Него, предразсъдъците се стопяват. Когато се появи Слънцето и ледът се стопява. Когато божествената любов нахлуе в сърцето, предразсъдъците се стопяват. Тогава можем да се обичаме и да общуваме искрено. Моята препоръка е: Отвори сърцето си за Божията любов и за Божието слово! Ако обичаш Бога, не можеш да не обичаш братята, независимо от техния етнос. Бог не ме разочарова никога, нито пък Божието слово. Ще дам конкретен пример. Ние работим в няколко ромски църкви. Имаме няколко библейска групи, около Лом, в селата Аспарухово, Вълчедръм, Девине, чак до Враца, както и в град Видин. На едно от местата хората имаха нужда от подпомагане. Един възрастен човек получи помощ, но беше страшно недоволен и възнегодува с много лоши думи, които стигнаха до мен. Аз си замълчах и застанах пред Бога, като се помолих: "Боже, дай ми водителство! Наранен съм. Нека твоят Свети Дух ме води. Нека да не се загуби този човек и да бъде отблъснат. Нека да почувства Божията любов." 
 
При следващо посещение на онова място, разбрах, че същият човек е болен. Господ ме подбуди да отида, за да се моля за него, въпреки всичко. Още като влязох в дома му, той се разплака и ме помоли да му простя. После имахме обща молитва. Любовта и покорството на Светия Дух винаги побеждават. Винаги трябва да следваме стъпките на Христос. Когато сме наранени, трябва да се запитаме как би постъпил Христос в нашата ситуация?  
 
Евангелски вестник: Какво е вашето послание към днешните църковни служители?
 
П-р Начко Зайков: Много е важно да знаем, че всички имаме нужда да  бъдем насърчавани. В църквите има младежи, независимо дали са малко или много. Обръщам се към пастирите с молба: Недейте да ограничавате младежите! Дайте им възможност за служение. Те имат потенциал от Светия Дух. Те са настоящето на църквата, а не нейното бъдеще. Ние сме изключително благодарни на Бога за нашите млади хора, които са ни подарък от Бога. Благодаря на Бога за нашата млада сестра Стефани, която е само на 18 години, но активно служи в библейските групи за изучаване на Библията, както и в служението в разпространяването на проповедите в Интернет. Никога няма да забравя, как още като бебе се молих за нея, когато нейната майка я беше довела в църквата, за да я представи на Бога. Днес тя вече е изграден лидер, в църквата във Видин. Привлича млади хора, свидетелства им за Христос и ги води към Словото. Тя е един плод на духовна инвестиция. Това беше една от целите в служението на апостол Павел: "Онова, което си чул, предай на верни свидетели." Много е ценно да намериш млади хора и да инвестираш в тях. Братя пастири, не се притеснявайте! Никой няма да ви вземе мястото! Вие сте избрани от Бога, инвестирайте в младите и Господ няма да остави труда ви напразен. Ще ви даде изобилен плод!
 
На снимките по-горе: вляво е п-р Начко Зайков със своето семейство, а вдясно с младежите от църквата.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg