Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Декларация на НСРОБ по повод оскверняване на Софийската синагога

Main Pic
Публикувана: 20.01.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1132
Коментари: 0
                                НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ОБЩНОСТИ В БЪЛГАРИЯ
                                                                     Ул. "Пиротска" 3, 1301
                                                  тел. +359897 478 744 e-mail:nsrobul@gmail.com
 
 
                       Декларация на Националния съвет на религиозните общности в България
 
 
Една седмица преди отбелязването на Международния ден в памет на жертвите от Холокоста, 27 януари, сто и десетгодишната синагога в София бе физически осквернена за първи път след своето построяване.
 
В ранния следобед на 19 януари, посред бял ден и пред очите на минувачите, неизвестен младеж, с изключително спокойствие и наглост се доближава до синагогата откъм ул. „Вашингтон“ и започва да хвърля камъни по прозорците на големия молитвен салон. След като успява да счупи няколко прозореца, младежът най-спокойно и необезпокояван от никого се оттегля към паркинга на халите.
 
Това е поредното оскверняване на религиозен храм през последните месеци, след като столичният храм „Св. Седмочисленици“ бе надраскан с графити.
 
Тези действия на определени групи от хора или отделни лица, ясно показват, че след като езикът на омразата, ксенофибията, антисемитизмът и противопоставянето по етнически признак завладяват публичното пространство, естественото продължение е физическо посегателство срещу религиозни храмове и комунална собственост.
 
В случая, с посегателството на Софийската синагога, много по-притеснително от самия вандалски акт, е липсата на каквато и да е реакция от страна на минувачите, очевидци на инцидента. За съжаление, това показва, че в нашето общество страхът от заемане на гражданска позиция и противопоставяне на такива вандалски актове става все по-често явление.
 
Управителният съвет на НСРОБ остро осъжда това грозно посегателство срещу религиозен храм и се обръща към всички вярващи хора в България да не забравяме едни от основните Божии заповеди - "Обичай ближния си като самия себе си" и "Недей да правиш на другите това, което не искаш да ти се случи на теб".
 
Всички ние живеем в един общ дом - нашата Родина България и нека да запазим този дом като един оазис на разбирателство и мирно съвместно съжителство, като противовес на надигащите се около нас ксенофобия, антисемитизъм и език на омраза.
 
Бог да пази България!
 
От името на УС на НСРОБ
 
Председател: Бирали Бирали
София, 21.01.2019

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg