Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нарастват заплахите за християните във Филипините

Main Pic
Публикувана: 24.01.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1224
Коментари: 0
Филипините не са включени в световния списък за наблюдение на 50-те страни, в които е най-трудно да бъдеш християнин. Но президентът на страната, Родриго Дутерте, подбужда населението да убива католическите епископи, което води до разрастване на конфликта между правителството и християнските църкви. Филипините е президентска република, което означава, че президентът е и министър – председател, и главнокомандващ, тоест, разполага с огромни права.
 
Последният пример за натиск по отношение на християните е отпреди месец, когато президентът Дутерте си позволява да каже в официална реч, че представителите на Католическата църква са „безполезни .... и всичко, което правят, е да критикуват“. В края на речта си Дутерте насърчава филипинците да убиват християните.
 
Малко след това изказване, Националният съвет на църквите във Филипините (НЦК) осъди опита за убийство на п-р Марвин де Леон, лидер на Обединените методистки църкви в Булакан. Според епископа на Обединените методистки църкви в района на Манила, Кириако Франциско, де Леон е „служител, който се е опитал да бъде верен на своето пастирско призвание, като е помагал на нуждаещите се и подтиснатите“.
 
 Той заявява: „Молим се тези злонамерени действия срещу църквата да приключат. Ние служим на Бога, покорни на призванието си да се грижим за пренебрегваните, маргинализираните и онези, които живеят бедно поради несправедливата държавна система. Нашата вяра ни призовава да действаме. Атакуват ни, защото сме на страната на любовта към ближния. Атаките трябва да престанат“, добавя Франциско.
 
В свое изказване през юли 2018, Дутерте си позволява да нарече Бог с негативен епитет, който не можем да си позволим да цитираме, като атакува идеята за първородния грях и библейското учение за Сътворението.
 
Филипинският съвет на евангелските църкви (PCEC) посочва, че всички християни са „изключително обидени от изявлението на президента Родриго Дутерте, че Бог и библейското учение за сътворението са глупави“. Те настояват Дутерте „да се въздържа от обидни изказвания срещу християнската вяра“.
 
Филипинските християни са отхвърлили няколко политически решения на Дутерте, по-специално в областта на борбата му срещу наркотиците. Благодарение на неговата политика за 2016 година има повече от 12 000 смъртни случаи в резултат на насилие. Друга мярка, която предизвика много противоречия в страната и всред международната общност, е намаляването на наказателната възраст, което до сега беше 15 години. За в бъдеще се предвижда тя да падне до 9 години. Това ще представлява риск за непълнолетните, които биха попаднали в изправителни заведения на тази крехка възраст. Християните се борят това решение да бъде отхвърлено.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg