Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Къде е най-трудно да си християнин?

Main Pic
Публикувана: 25.01.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1763
Коментари: 0
В началото на тази година Световната християнска организация "Open Doors" ("Отворени врати"), която следи за състоянието на християните по света и за спазването на религиозните свободи, отново публикува списък със страните, в които е най-трудно да бъдеш християнин. От наблюдаваните 150 страни, положението в половината се е влошило. За 18-а поредна година под номер 1 в списъка е Северна Корея, където християнството е забранено. По-долу изброяваме първите десет страни в списъка с кратък коментар по темата. Освен Индия, която тази година заема позиция 10, всички останали на върха на класацията са мюсюлмански страни с християнско малцинство: 
    1. Северна Корея, 
    2. Афганистан, 
    3. Сомалия, 
    4. Либия, 
    5. Пакистан,
    6. Судан, 
    7. Еритрея, 
    8. Йемен,
    9. Иран, 
    10. Индия.
Според проучванията, един от всеки девет християни в света (1:9) е подложен на гонение и страдание за вярата си. За Азия това съотношение е един на всеки трима християни (1:3), редовно подложен на преследване и насилие. А в Африка съотношението е един на шестима (1:6). В Нигерия, която е 12-а в списъка, само за изминалата година са убити 3 700 християни, което е почти двойно повече, отколкото същата цифра за 2017 година.
 
Въпреки че Китай все още не се класира сред най-лошите нарушители в списъка на християнската организация „Open Doors” и даже е на 27 място в списъка, веднага след Турция, бързите действия на правителството да преобразят християнството в националистично, представляват огромна заплаха за най-голямата преследвана църква в света. Само за една година Китай се придвижи главоломно напред в списъка от 43 на 27 позиция.
 
„Наблюдаваме много отблизо Китай и Индия“, заяви президентът и главен изпълнителен директор на „Open Doors” за САЩ, Дейвид Къри. Милионите християни, живеещи в Китай, са подложени на обезпокоителен натиск от милиарди хора, живеещи в среда, в която правителството потиска свободата на религията. Всеки ден милиони китайски християни са нападани, затваряни или убивани заради вярата си.
 
 Миналата година, "Open Doors" информира за стотици разрушени църковни сгради, изблици на насилие в резултат на отмъщение, насочено към бивши мюсюлмани, приели християнството, нападения над християни по време на богослужения и други антихристиянски дейности, особено в най-гъсто населеното население на Индия, в област Утар Прадеш.
 
Индия и съседната страна Пакистан, която е под номер 5 в общия списък, имат най-високите нива на насилие сред първите 10. След Пакистан, християните в Нигерия и Централната африканска република са преживели най-много прояви на насилие през изминалата година.
 
Влошаването на положението на християните в  Китай сякаш бележи най-висок ръст. Най-лошо е състоянието на онези църкви, които нямат официална регистрация, но и останалите са подложени на непрекъснати репресии от страна на комунистическата партия през изминалата 2018 година.
 
Според данните на „Отворени врати“ положението на християнството в страните с преследване и репресии не се подобрява. Християните са „жертва“ на нарушаване на тяхната религиозна свобода и за жалост състоянието в тези страни е тежко. Всяка страна в Топ 10 или отбелязва по-високо ниво на преследване или се е задържала стабилно в същата категория през изминалата година.
 
Годишният световен списък за наблюдение има за цел да се преразгледат текущите мерки за религиозна свобода. Те целят да разкрият негативните тенденции и да могат да послужат като средство, което да информира християните за случващото се по света.
 
Според анализа на „Отворени врати“ в някои страни преследването на християните е ежедневие, което вярващите споделят с други религиозни малцинства, включително в две от страните, които действително са постигнали значителен напредък към религиозна свобода през изминалата година: Ирак и Малайзия.
 
Ирак излезе от списъка на първите 10 и вече е под номер 13, поради отстъплението на ИДИЛ от страната, което доведе до спад в преследването на християните. Междувременно новата политическа коалиция на Малайзия бе приветствана от християните и други малцинства след неочаквана победа през 2018 година. Новоизбраният президент Пакатан Харапан дори назначи християнина Томи Томас, за Генерален прокурор.
 
Като цяло публикуването на списъка има за цел да насърчи вярващите по света да се молят за страдащите и преследвани братя и сестри в страните с репресии. В тази връзка ще продължаваме да ви информираме за онова, което се случва по света в тези динамични времена, когато промените връхлитат бързо и неочаквано.
 
Източник: Open Doors
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg