Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нова църква отваря врати в Куба след 60 години репресивен комунизъм

Main Pic
Публикувана: 01.02.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1654
Коментари: 0
В Куба отваря вратите си  първата католическа църква на острова, тъй като от 1959 година досега в страната цареше ерата на атеизма, след комунистическата революция.
 
Църквата на „Свещеното сърце на Исус“, една от трите църкви, одобрени в Куба след възстановените отношения между Ватикана и комунистическото правителство, беше открита преди няколко дни в далечния западен град Сандрино.
 
Новата църква е построена с финансовата помощ на членовете на църквата „Св. Лорънс“ в Тампа, Флорида, след като отец Рамон Ернандес, свещеник, роден в Куба, но служещ в САЩ, се свързал през 2010 година с отец Чило Кастро,  свещеник от град  Сандрино, който е служел на хората от църквата, като се събирали в домовете си.
 
„Дарения са постъпили и от Сан Франциско, Ню Йорк, Уисконсин,“ казва Луиза Лонг, координатор на  църквата в Тампа. „Инициатор беше църквата „Св. Лорънс“ във Флорида, но мнозина вярващи от други църкви и градове също се включиха и направиха това възможно.“
 
За кубинския град от 40 000 души църквата означава нова надежда, сред международното напрежение в света. „Всички сме развълнувани за новата църква,“ казва отец Ернандес. Не само католическите християни, но и целият град.“
 
Комунистическото правителство в Куба съсипа  Католическата църква през първите десетилетия след революцията, изгони свещениците и разруши църквите. Едва през 90-те години Фидел Кастро започна да облекчава ограниченията, наложени на религията.
 
Отварянето на новата църква в Сандрино е особено важно, защото градът е дом на много семейства, преместени от други райони в Куба, където жителите са оказвали съпротива на  комунистическото правителство в първите години след революцията.
 
„Това е историческо събитие за църквата“, казва Хуан Хидалтердес, член на църквата в град Сандрино. „Много семейства и техните потомци не разполагаха с църковна сграда, в която да се молят.“ Вярващите от Тампа даряват около 95 000 долара за новата сграда, в която се събират около 200 поклонници. Тя е построена на земя, отпусната от държавата.
 
Напрежението между Куба и САЩ се изостри през последните седмици, тъй като администрацията на Тръмп заплаши с нови санкции Куба и нейния съюзник, Венецуела.
 
Източник: Charisma News
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg