Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

„Поход за семейството“ със становище относно Националната стратегия за детето

Main Pic
Публикувана: 06.02.2019
Автор: Петя Зарева
Прочетена: 1880
Коментари: 0
Националната асоциация „Поход за семейството“ има за цел да подкрепя и защитава ценностите на традиционното християнско семейство, съставено от мъж и жена, като насърчава изграждане на взаимоотношенията в семейството и защитава интересите на родителите и децата за тяхната обща полза.
 
 Асоциацията излезе с официално становище по повод Националната стратегия за детето 2019-2030 година с искането тя да бъде отхвърлена. Основателите на асоциацията се опасяват, че въпросната стратегия може да бъде опасна, ако бъде прилагана по начини, за които вече има прецеденти в някои скандинавски държави. Те смятат, че в нашата страна също има риск социалните работници да си присвоят функциите на родителите. Това би улеснило насилственото изземване на деца от техните родители и настаняването им в приемни семейства. 
 
Представителите на асоциацията взеха участие в пресконференция, на която заявиха своята позиция по темата. 
 
Председателят на асоциацията Нели Тончева посочи целите и някои от задачите, които си поставя организацията  – защита на традиционните семейни ценности; подкрепа за родителите в усилията им да възпитават децата си съобразно своите убеждения; ограничаване на достъпа на НПО до училищата, освен чрез писмено съгласие на родителите; създаване на регистър на действащите педофили; по-ефективна защита на децата от предавания и материали с порнографско и неподходящо съдържание и др.под.
 
Ивайло Тинчев, заместник – председател на асоциацията, е на мнение, че тази стратегия стратегия грубо потъпква конституционните права на родителите, овластявайки с тях държавата, което означава, че тя ще решава кое е вредно за децата на база на много общи и недефинирани в закона термини, което дава възможност за сериозни злоупотреби. Според него стратегията по никакъв начин не защитава най-добрия интерес на децата, нито насърчава семейството. Освен това статегията не е финансово регламентирана, а при изготвянето й не са участвали достатъчно представители на родителската общност.
 
Димитрина Иванова, заместник-председател на асоциацията и специалист с  дългогодишен опит в работата с деца и жени, жертви на насилие,  подчерта, че включването на сексуалното образование от 3 год. възраст в образователната ни система и детски градини, както е заложено в стратегията,  крие  рискове за увреждане психиката на децата, тъй като според Световната здравна организация подходящата възраст за такова образование е 12 години.
 
Национална асоциация „Поход за семейството“ излиза с предложение да се формира нова Държавна агенция за семейството, за сметка на Държавната агенция за закрила на детето, която функционира до момента.
 
Днес официалното становище на Асоциацията е изпратено в писма до всички депутати и министерства, които имат отношение към семейството и закрилата на децата.
 
Асоциация „Общество и ценности“ също изрази позиция против приемането на Националната стратегия като организира подписка, а 8 февруари, 2019 година е крайният срок, в който тече онлайн обществено обсъждане по темата.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg