Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Задължително ли е богослужението?

Main Pic
Публикувана: 07.02.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1898
Коментари: 0
Коя е основната практика в живота на всеки християнин? Кой е най-важният навик, който никой вярващ не трябва да пропуска? Това са личните молитви и четене на Библията. Те са толкова важни, че никой християнин не трябва да живее без тях. Посещаването на християнски конференции също е полезно и изграждащо. Какво ще кажете за посещаването на богослуженията?
 
Централна практика на християнския живот, поне библейски погледнато, включва събирането заедно като тяло на Христос за общо поклонение, за слушане на словото и за участие в тайнствата. Намираме това описание в живота на Ранната църква, в книгата Деяния на апостолите 2:42. „Ходенето на църква“, както неправилно се изразяваме, е средството, което Бог е предвидил, за да ни храни духовно, и да ни позволи да участваме в Неговото царство, където Божията воля се върши на земята, както в небесата.
 
Но да си в църквата не е достатъчно. Всяка неделя християните заявяват не само, че Божието царство е дошло в Исус Христос, но и че то се установява в живота на всеки вярващ, в нашите семейства и в събранията ни. Ето защо никой християнин не е призован само за лична връзка с Исус, а и за общуване със светиите, които принадлежат едновременно и един на друг. С други думи, не сме призовани само да присъстваме в някаква религиозна сграда.
 
Има опасно и за съжаление популярно мислене в днешно време, което отхвърля членството в църквата и дори отрича самата църква в полза на „личната връзка с Исус“. Ако направим този избор, ще трябва да приемем фалшива дилема, която за жалост е изповядвана напоследък от безброй хора, които се наричат християни.
 
Има, разбира се, географски, богословски и дори професионални причини да напуснете една местна църква, за да се преместите в друга. Но няма причина да не търсим местната църква. Обикновено мисленето е следното: църквата е пълна с лицемери, фалшиви християни и твърде много църковни "политици", а ние не се нуждаем от организирана религия, за да имаме дълбоки духовни преживявания с Исус. За мнозина, тяхната Библия и може би християнски интернет сайтове са по-добри заместители от неудобството да принадлежиш към местна църква. Но дали това не е просто грешно?
 
Писателят Шейн Морис изброява пет най-често срещани причини, поради които християните решават да не се присъединят към църква. Те са легализъм или законничество, задължения, очаквания, консуматорско отношение, нежелание за скъсване с греха. Например, той адресира идеята, че всичко, от което се нуждаем, е Библията и Исус, като подчертава, че Исус и Библията са съгласни, че организираното църковно служение е жизненоважно.
 
Вземете Матей 18:17, където Исус наставлява учениците как да постъпват онези, който се разкайват за греха си пред църквата. Има и други пасажи от Новия завет, които ясно инструктират вярващите да не изоставят събирането си заедно, да се подчиняват на пастирите и старейшините (Евреи 13:17), защото те са, които пазят душите ни. Има и съвети за прочистване от църквата на онези, които продължават да живеят аморално (1 Коринтяни 5:12-13). Това би било невъзможно, освен ако първо не принадлежат на тази църква.
 
Факт е, че църквите не са перфектни, защото са съставени от простени грешници. Понякога са направо объркани. Такива сме всички ние. В крайна сметка, обаче, затова Исус ни даде един на друг и ни каза да живеем в общение като Негови овце, а не като самотни вълци. Христос не ни е спасил, за да ни остави бездомни, а за да бъдем част от Неговото семейство, Църквата.
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg