Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелието преобразява живота на мнозина в „затвор на чудесата“

Main Pic
Публикувана: 09.02.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1214
Коментари: 0

Ел Салвадор е малка държава в Централна Америка (само 6 милиона жители), където престъпността е особено висока. Когато обаче евангелието достигне в затворите, то предизвиква промяна, която е трайна и категорична.

В затвора "Свети Франциско Готера" членове от различни банди, които "навън" са се избивали помежду си, заедно се покланят на Бога, след като са вкусили животопроменящата сила на Христовото благовестие.

Екип от журналисти от испанския вестник El Paice, посетили затвора, са станали свидетели как стотици затворници заедно пеят и се покланят на Бога с думите: "Ще се радвам, ще се радвам, ще се радвам, защото Господ отне моята болка и ме освободи."

По време на хвалението затворниците свирят на всевъзможни музикални инструменти. Телата на повечето от тях са покрити с множество татуировки. Някои от тях са с татуирани лица, което показва какъв е бил предишният им живот, преди любовта на Христос да ги преобрази.

Повечето участници в богослуженията са със смъртни присъди, а мнозина са осъдени на доживотен затвор, но там, в малката зала те пеят от все сърце, като всеки държи в ръка личната си Библия. В малкия затвор, предвиден за 200 човека, са събрани и излежават присъди 1600 души.

Мирът е настъпил, след като няколко евангелски проповедници са започнали служение сред затворниците. Журналистите от El Paice твърдят, че в затвора цари ред и чистота, а самите затворници се отнасят помежду си с уважение. Без Христос и Неговата любов е абсолютно немислимо членове на враждуващи банди да излежават доживотни присъди в един и същи затвор, без да има прояви на насилие и даже убийства. В този затвор, обаче, където е "влязъл" Христос, това е възможно.

Един от затворниците, на име Даниел Мендес, казва: "Ние сме в затвора, но душите ни са свободни, защото познахме Христос и Неговата любов, така че за нас няма връщане назад."

Революционното преобразяване на затворниците започва преди три години, когато малка група от тях започват да се събират, за да четат Библията и да се молят заедно. Постепенно към тях се присъединили и други затворници, и три години по-късно в затвора почти няма човек, който да не твърди, че е посветен християнин.

Независимо че затворът е изключително пренаселен, всички спазват строга дисциплина и се придържат към строг ред, като спазват чистота и поддържат хигиена. Извън затвора, 52- годишният пастир на църквата Eben Ezer, който редовно проповядва на затворниците, очаква всеки един от тях, който предстои да бъде освободен, за да го поеме под крилото си и да се погрижи за неговото адаптиране към цивилния живот.

През последните години ръстът на евангелските църкви в Ел Салвадор нараства. Евангелските християни вече са 30% от населението на тази малка страна, с предимно католически християни.

Източник: "Евангелски фокус"

Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg