Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Приемането - въпрос на избор

Main Pic
Публикувана: 18.02.2019
Автор: Марк Арнолд
Прочетена: 1278
Коментари: 0

Ако хората със специални нужди бяха преброени, те щяха да представляват третата по численост страна в света, след Китай и Индия. Те заслужават да се борим за техните права, за да променим реалността и впоследствие - целия свят.

Думата "приемане" означава

  • да се съгласиш да получиш нещо, което ти е предложено;
  • процес или факт на осъзнаване, че си адекватен и стойностен;
  • съгласие с нечия идея или обяснение;
  • готовност да толерираш някоя трудна ситуация.

Очевидно думата "приемам" има няколко значения и може да означава различни неща за различните хора. Когато думата се отнася до деца и младежи, които имат специални нужди, тя може да бъде тълкувана комплексно или строго индивидуално.

  1. Да се съгласиш да приемеш нещо, което ти е предложеno. Когато някой стане родител на дете със специални нужди, тогава целият му свят се преобръща и повече нищо не може да бъде същото, каквото е било преди. Нашият син се роди с аутизъм, а след години към диагнозата се добави и епилепсия и тревожност, което още повече усложни картината. Дали това ни накара да го обичаме по-малко? Дали ни принуди да го изоставим? Разбира се, че не! Любовта ни стана още по-силна. Знаехме, че трябва да бъдем до него, за да снабдяваме нуждите му. Трябваше да приемем факта,  че имаме дете със специални нужди и да се адаптираме към ситуацията, според неговите необходимости. Полагаме всяко старание да се справяме по най-добрия начин, въпреки тежките новини покрай неговата диагноза.
  2. Процес или факт на осъзнаване, че си адекватен и стойностен. Една от най-големите потребности на хората със специални нужди и техните семейства, е да бъдат приемани като всички останали, на равни начала с другите деца, младежи и семейства. Това до голяма степен определя дали техният живот ще бъде адекватен и стойностен. Реалността може да бъде много жестока, когато деца със специални нужди не получават равен достъп до образование или академични институции, към които се стремят, заради техните специфики. Това е равнозначно на отхвърляне и неразбиране, и предизвиква болка и огорчение. Нашият син е толкова стойностен и адекватен за нас, въпреки специалните му нужди и никога не бихме го разглеждали по различен начин, а винаги ще се борим за правата му да живее в един по-добър свят.
  3. Съгласяване с убеждение в дадена идея или обяснение. Вярвам, че както в света, така и в църквата, отношението към хората със специални нужди се променя, макар и бавно. Иска ми се да смятам, че нещата се променят в посока към добро и хората постепенно узряват за идеята, че трябва да приемат децата и младежите със специални нужди като "равни". Съзнавам, че предизвикателството е огромно. Исус даде Велико поръчение: "Идете и правете ученици измежду всичките народи..." (Матей 28:18). Ако приемем, че хората със специални нужди, са третата по численост нация в света, нека да включим и тях в нашата мисия с поръчението на Исус. Нека да отидем при тях, да им показваме любов и да им разкажем Благата вест. Нека им подарим надежда и нека внесем промяна в този свят.
  4. Готовност да се справяш в трудна ситуация. Имаме избор да приемем дадена ситуация, макар и да е трудна, или да решим да не я приемем, а да желаем да я променим. Не бих се съгласил с църква, която не би приела деца със специални нужди. Не бих се съгласил с църква, която смята, че сградите и нещата са по-важни от хората. Исус беше най-любящата Личност, живяла някога. Той не изключи никого, точно обратното - прие абсолютно всички с обич. Днес Той прави същото чрез онези, които се наричат Негови ученици. Думата "приемане" може да има много значения, но в крайна сметка тя се свежда до едно нещо, а то е - любовта и примера на Христос, който очаква да Го следваме с усърдие и заради Него Самия. Приемането е избор...

Източник: "Евангелски фокус"

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg