Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Медиите, Библията и небесната перспектива

Main Pic
Публикувана: 19.02.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1109
Коментари: 0

Медиите играят ролята на обектив, през който наблюдаваме света. Думата медия идва от думата "медиум", което означава "посредник" - някой или нещо, което стои по средата. Медията е посредникът, който ни информира за случващото се в реалния свят. Често пъти се налага да проверим информацията в няколко медии, преди да стигнем до вярната информация.

Обаче, дори и най-прецизната медия не може да ни даде точна представа за нещата около нас, ако ни липсва познанието за Писанието, Словото, което стана плът или Христос между нас.

Ако искаме да приемаме нещата в света по правилния начин, трябва преди всичко да сме запознати с написаното в Божието Слово. Ако познаваме Бога на Библията, тогава случващото се в този свят, което всява страх и несигурност у хората, няма да да ни повлияе. Библейското мислене не само ни осигурява мъдрост за всички взаимоотношения и области от живота, но и ни снабдява с правилния обектив, през който адекватно да възприемаме онова, което се случва в света около нас.

Като човешки личности ние сме склонни да се влияем от нещата, които наблюдаваме отстрани, и реагираме на тях, независимо дали го правим активно или пасивно. За това ни говори апостол Павел в Римляни 12:1-2, където предупреждава да не се съобразяваме с онова, което се случва около нас, а да се преобразяваме според характера на Христос.

Промяната се осъществява в нашия ум, а инструментът за трансформация е нашето мислене. Светът около нас непрекъснато се променя, но нашето мислене остава стабилно, защото е формирано според образа на Христос. Във Филипяни 4:6-7 намираме наставления, които са ключови и напълно адекватни за всички християни, които живеят днес, в 2019 година: "Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение; и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христа Исуса."

След това Павел ни съветва да размишляваме върху онова, което е чисто, благородно, справедливо и достойно за похвала. Този библейски съвет звучи простичко, но не е никак лесен. Ако го следваме, това ще означава, че не трябва да се страхуваме, независимо какво ни сервират съвременните световни медии, колкото и страшни да са новините, които научаваме. 

Това не означава, че трябва да бъдем невежи или да не желаем да се информираме за нещата, които се случват около нас. Когато научаваме за тях, обаче, отново трябва да следваме наставлението на Павел в Колосяни 3:1, като мислим за небесните неща, без да се тревожим за земните. Ако наистина желаем да бъдем сол и светлина в този свят, трябва да формираме една перспектива, която има небесно измерение. Вместо да се ужасяваме от новините, които научаваме, да се предаваме на молитва и да ги превръщаме в повод за молитвено застъпничество.

Ако нашето мислене е формирано от една небесна перспектива, това ще повлияе и на нашите действия. Когато научаваме новини за хаос, нечестие и безморалие, те няма да ни изкарват от равновесие, защото ние сме ръководени от Божия мир, който направлява умовете и сърцата ни. Когато околните видят, че ние живеем с увереност в този свят, който се разпада, тогава ще имаме повод да им разкажем за източника на нашия мир и нашата надежда, независимо какво предстои да чуем от медиите.

Тогава ще можем да вършим всичко без роптане и без препиране, и ще бъдем безукорни и незлобиви, непорочни Божии чада всред опако и извратено поколение, между които ще блестим като светила на света (Филипяни 2:14-15).

Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg