Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нов закон за религията във Франция - възможни рискове

Main Pic
Публикувана: 25.02.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 959
Коментари: 0
Правителството на Емануел Макрон работи върху нов Закон за религиите. Очаква се промяна на действащия до момента закон, известен с това, че "разделя държавните от църковните закони". Старият закон датира от 1905 година, а новият ще поднови правния режим на религиозните сдружения, от който зависят църквите, деноминациите и социалните проекти. 
 
Президентът Емануел Макрон има за цел да принуди някои ислямски религиозни групи да станат регистрирани сдружения. Намеренията на правителството са "да гарантират свободата на поклонение". Тъй като плановете за промяна на закона бяха направени публично достояние, Националният съвет на евангелските християни във Франция (CNEF) участва в "конструктивен обмен на идеи" с представители на Министерството на правосъдието през последните месеци.
 
Според CNEF, положителните аспекти на новия закон, биха били нова гъвкавост при използването на сградите и публични субсидии за заплащане на ремонти на църковните сгради с оглед на новите изисквания за екологична устойчивост. Но новите регламенти също така ще означават повече контрол върху средствата на религиозните сдружения, по-голяма зависимост от одобряването на местните органи и нови задължителни законови клаузи. 
 
"Без да отхвърля изцяло идеята за промяна на правния режим на сдруженията за поклонение, CNEF възнамерява да защитава свободата на поклонение, особено по отношение на свободнo провеждане  на богослуженията, споделяне на религиозните учения сред членовете на църквата и свидетелстване пред останалата част от обществото ",  се казва в изявление на CNEF. 
 
Евангелските църкви също подчертават, че новият религиозен закон трябва да отговаря на "нормалния живот" на религиозните групи, "особено тези, които спазват закона от години и вече са претърпели достатъчно ограничения". Трябва да се избягва всяко "стигматизиране" на църквите, които до момента са под дирекетен надзор от страна на правителството.
 
Според CNEF текстът на новия закон е критикуван както от редица религиозни групи, така и от други участници в гражданското общество. Дебатът в Парламента може да стане ожесточен, тъй като това е "много чувствителна тема", която обединява въпросите на религията и националната сигурност.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg