Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните обичат да говорят, но умеят ли да слушат?

Main Pic
Публикувана: 26.02.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1154
Коментари: 0

Според проучване на Barna Group, невярващите обичат да разговарят на темата "християнска вяра", но не харесват да бъдат пришпорвани или "евангелизирани".

Проучването показва, че онези нехристияни, които имат желание да беседват по въпросите за Бога и вечността, често не са доволни и очакванията им не се покриват след разговори с вярващи.

Според доклада на проучването, наречено Reviving Evangelism, 62 процента от нехристияните желаят да разговарят с християни за тяхната вяра, но само 34 процента споделят, че не са срещнали "осъждане" от страна на вярващите, с които са разговаряли.

Сред петдесет процента от хората, които са очаквали да бъдат приети, без да бъдат критикувани или осъждани, само 26 процента са споделили, че християните отсреща всъщност практикуват онова, което изповядват.

Вицепрезидентът на Barna Group, Брук Хемпел, е споделила пред репортер на Christian Post, че съгласно проучването резултатите сочат, че съвременната култура все повече и повече се отдалечава от християнството. Следователно хората, които никога не са посещавали църква, имат нужда от повече обяснения за Бога, Библията и вярата.

Според Хемпел не всеки нехристиянин е готов да приеме "вярата" след един-единствен разговор. Ако бъдат притискани да го сторят, реакцията на невярващите по-скоро е да се чувстват отблъснати и да не желаят да говорят повече по темата. Самата Брук Хемпел дава пример от собствения си житейски опит, като споделя, че е имала нужда от немалко разговори, както и от хора, които да я изслушват внимателно, преди да приеме идеята за Бога, Христос, спасението и християнската вяра.

Хемпел смята, че хората имат нужда да осмислят подобно сериозно решение и затова християните трябва да подхождат бавно и внимателно, като дадат време на човека отсреща да изрази мнението си и да сподели собствените си мисли. Християнинът не трябва да изнася лекции пред невярващия, а да дискутира, изслушвайки с уважение събеседника, колкото и контрастни да са схващанията му.

Подобно проучване е установило, че християните, родени в периода 1984-1998 година, са на мнение, че "не е редно" да се евангелизира. Почти половината от представителите на същата възрастова група (47%) смятат, че е погрешно да споделяш вярата си с хората наоколо, единствено с целта да ги накараш да я приемат, ако те самите имат други религиозни убеждения.

Очевидно по-младото поколение има по-различно становище относно културната обстановка на нашето съвремие, що се касае до духовните разговори и дискусии. Пак съгласно проучването всеки четвърти от младите християни, участвали в изследването, има приятели и роднини, които изповядват религия,  различна от християнството.

Източник: Christian Post

Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg