Сряда, 27.05.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Защото сега виждаме нещата неясно, като в огледало, а тогава ще ги видим лице в лице; сега познавам отчасти, а тогава ще позная напълно, както и съм бил напълно познат." 1 Коринтяни 13:12

OnLine
RSS Facebook Twitter

Западна Европа, протестантството и реалността

Main Pic
Публикувана: 02.03.2019
Автор: Еви Родеман
Прочетена: 714
Коментари: 0

Германия е най-яркият пример за това как Европа е изоставила своята истинска християнска идентичност, за да възприеме един нов вид недефинирана, моралистична и терапевтична вяра.

Изследване на Pew Research, направено сред хората, определящи себе си като протестантски християни, разкрива липсата на библейски познания, но за сметка на това - изключително доверие в идеите на Ню Ейдж и редица езически обичаи и практики, които са в пълен разрез с истинските християнски ценности.

Според резултатите от проучването 33% от протестантските християни се доверяват на астрологията, а 24% вярват в прераждането. Само 11 % от участниците в проучването имат библейска вяра в Бога, а 9% от тях се молят редовно.

Немските протестанти твърдят, че са духовни хора, но за тях на практика това означава вяра, ориентирана към морала и с терапевтична цел, а не доверие в личността на Божия Син Исус Христос и изработеното от Него спасение на кръста. Вярата на протестантите в Германия се свежда до моралистичен, терапевтичен деизъм. Какво означава това?

  • Моралистичен - Бог иска да съм добра личност, а не да върша зло.
  • Терапевтичен - Бог или религията имат за цел да ме накарат да се чувствам добре.
  • Бог е идея, която присъства в живота ни, като декорация, а не Личност, която го определя.

В настоящето, немските протестанти са християни само като културна идентичност, без реален и практичен християнски живот. Евангелските християни от Източна Европа трябва да разберат, че протестантите в Западна Европа са по-скоро номинални. Секуларизацията на обществото е избутало християнството в ъгъла. Това означава, че не е достатъчно да живееш в страна с християнски традиции, а да си наясно с нуждата от едно постоянно съживление.

В продължение на столетия протестантската църква е играла важна роля, но напоследък тя е погълната от светщината, която определя културата в обществото като цяло. На практика само 2 % от християните в Германия са евангелски християни в истинския смисъл на думата. Свободните и петдесятните църкви растат, макар и бавно, защото поставят акцент върху основаването на нови църкви, евангелизирането и мисионерската работа.

Медиите представят евангелските църкви с негативни краски, като ги обявяват против "прогреса", визирайки хомосексуализма, както и че подкрепят пуританските и консервативни християнски възгледи. Християните имат уникален принос, тъй като подкрепят семейството, образованието и предлагат мир чрез преобразяващата сила на евангелието на Господ Исус Христос.

Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg