Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Научна конференция „Комунистическите режими и религиозните общности” в НБУ

Main Pic
Публикувана: 05.03.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1334
Коментари: 0
На 8 март 2019 г. в Нов български университет, Корпус 1, 310 аудитория “Проф. Петър Мутафчиев”,  ще се проведе Национална научна конференция на тема "Комунистическите режими и религиозните общности". Началото е в 9.30 часа. Конференцията е съвместен проект на Департамент "История" на НБУ, ВЕБИ и ОЕЦ. Тя се провежда в деня, когато отбелязваме 70 години от "пастирските процеси".
 
Конференцията предвижда общо 5 заседания. Лектори на първите две заседания са преподаватели от НБУ и известни наши историци, сред които д-р Ж. Левтеров, проф. Ек. Михайлова, проф. П. Дойнов, проф. Ж. Назърска, доц. М. Дойчев, доц. М. Огойска, проф. М. Неделчев и доц. П. Неделева. Темите, които ще коментират включват "Атеистичната и антирелигиозна политика на БКП, "Конституционноправни аспекти на правото на изповедание – исторически и правен преглед", "Атеистичната цензура и автоцензура в българската поезия от епохата на НРБ", "Културното наследство във фокуса на атеистичната политика в България", Спецификата на комунистическия политически режим в България и отношението към религиозните общности", Форми на маргинализиране на Православната църква", "Религиозната тематика в литературата и книгоиздаването – неизменно цензурирана, забранявана, укривана" и "Религиозното образование през периода на социализма в България."
 
Лектори на Третото заседание са преподавателите от ВЕБИ, д-р Вениамин Пеев, д-р Таня Петрова и д-р Атанас Атанасов, чиито теми са посветени на "Партийно-държавни сценарии на двата съдебни процеса срещу евангелски пастири в България (1949 и 1979)", "Въздействието на показните процеси срещу пастирите върху разбирането за религиозност в обществото и "Съдебните процеси срещу пасторите "шпиони".
 
Четвъртото заседание е отредено за представителите от журналистическата гилдия, сред които Татяна Ваксберг, кореспондент на „Дойче веле” и радио „Свободна Европа” в България, която ще разкаже "Как ДС вербува непълнолетни в периода 1944-1953 г.", а проф. Дилян Николчев от СУ ще коментира темата за Вселенската патриаршия като обект на ПГУ за провеждане на  „остри мероприятия“ през 60-те и 70-те години на XХ век. Момчил Методиев, гл. редактор на сп. „Християнство и  култура” ще отдели време, за да запознае присъстващите с темата "Как икуменистите през Студената война  се превърнаха в „спасители на православието“ в  пост-християнската епоха?
 
По време на петото заседание, синът на п-р Харалан Попов,  д-р Пол Попов, президент на международната организация „Врата на надеждата” ще говори на тема "Реакцията на християните на комунистическата агресия в периода 1949-1989 година. П-р Маргарита Тодорова, член на световния Методистки съвет ще коментира темата "Гонения на една духовна общност - опити за ликвидиране на методистката църква в България, а д-р Велислав Алтънов (ИЕФЕМ, БАН) е посветил лекцията си на тема „Силата на „слабите” или ъндърграунд църковни общества, непокорени от тоталитарната власт."
 
Конференцията ще завърши с обща дискусия.
 
Източник: ОЕЦ
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg